Nem nagyon tudunk hova menekülni a saját szennyezésünk elől.

Az Egyesült Államok nemzeti parkjaiban ugyanolyan magas a levegő ózonszennyezettsége, mint az ország több nagyvárosában – derült ki a Science Advances című folyóiratban megjelent új tanulmányból. Ivan Rudik, az ithacai Cornell Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője szerint az eredmények fontos egészségi kérdéseket vetnek fel a parkok látogatóira vonatkozóan.

Az ózon fő forrásai az iparból és közlekedésből származó gázok: UV-sugárzás hatására a nitrogén-oxidok és a szénhidrogén ózonná alakulnak. A földközeli rétegekben az ózon az emberi egészségre és az ökoszisztémára is káros hatással van, a légkör legalsó rétegében üvegházhatású gázként is működik. Ha már létrejött, hatása akár hetekig is megmarad, a szél pedig nagy távolságokra is elszállítja.

Rudik és kollégái az Egyesült Államok 33 nemzeti parkjára és 20 nagyvárosára kiterjedően hasonlították össze az ózonkoncentrációt az 1990 és 2014 közötti időszakot vizsgálva, és az időjárás és az adott évszak figyelembevételével arra jutottak, hogy a parkokban és a városokban hasonló mértékű a levegő szennyezettsége.

A 2000-es évek előtt a városinál jóval tisztább volt a levegő a nemzeti parkokban – a szakemberek egyelőre nem tudják, mi okozza a változást.

(Forrás: MTI, Nature. Illusztráció: a Yellowstone Nemzeti Park)

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon