Egészen bizarr módon védekeztek 60 éve a szmog ellen Londonban

Ha a szmog nagyon aktuális problémájáról beszélünk, általában Kína jut elsőként eszünkbe, ugyanakkor nem szükséges egészen a zsúfolt, gyárakkal és autókkal teli távol-keleti nagyvárosokhoz elmennünk. Minden idők egyik legnagyobb városi szmogkatasztrófája ugyanis a kontinensünkön zajlott, méghozzá Londonban.

1952 decemberében mintegy öt napon át gigantikus szmogfelhő telepedett rá a brit fővárosra. A látótávolság lényegében nullára csökkent, így Londonban mondhatni megállt néhány napra az élet – bizonyos feljegyzések szerint az egyik operaelőadást is abba kellett hagyni, mert a sűrű füstköd a színpadot is ellepte.

Az iparosodás, valamint a széntüzelésű kályhák és tűzhelyek megtették a hatásukat, az említett öt nap során mintegy 12 ezer ember vesztette életét, így a londoniak az ötvenes években különféle módszerekhez nyúltak, hogy átvészeljék a további űszmogriadókat, és elkerüljék az egészségügyi károsodást, netán az életveszélyt. Az egyik például egy ilyen műanyag búra volt, amelynek a viselése ma már kicsit bizarrnak tűnik, mintegy hatvan éve ugyanakkor teljesen komolyan gondolták:

És hogy kicsit visszatérjünk Kínához:

(via)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon