Összhangban élni a természettel bizony nem mindig könnyű

Az indonéziai Szumátrán 74 ezer évvel ezelőtt tört ki a Toba szupervulkán. A tudósok hosszú ideig úgy vélték, hogy az elmúlt két és félmillió év legnagyobb vulkánkitörése miatt a légkörbe került hamu vulkanikus telet okozott, amelynek következtében nemcsak a növény és állatvilág számos faja pusztult el, hanem az emberi népesség létszáma is drasztikusan visszaesett.

A Dél-Afrikában folytatott legutóbbi ásatásokon talált leletek azonban arra utalnak, hogy a térség kőkorszaki emberei nemcsak túlélték a katasztrófát, de azt követően „virágzott” is az élet településeiken.

Egy nemzetközi kutatócsoport végzett feltárásokat a modern emberiség bölcsőjének számító Afrika déli partvidékeinél. A kutatók a dél-afrikai ásatásokon apró vulkáni tevékenységből származó üvegszemcséket találtak az üledékes talajban. A kémiai elemzés kimutatta, hogy a szilánkok egyeznek a 9 ezer kilométerrel távolabb fekvő óceániai Toba-kráternél talált szilánkokkal.

Minden idők legnagyobb vulkánkitörése pusztító erejű volt

Érdemes hozzátenni, hogy először sikerült a forrásától ilyen távol azonosítani vulkáni kitörés maradványát – nem mellesleg a hatalmas távolság szintén az óriási erejű kitörésre utal.

„A Toba kitörése után az emberi tevékenység megnőtt. Nagyobb embercsoportok éltek vagy tartózkodtak hosszabb ideig a területen” – emelte ki Curtis Marean, a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője. A kutatók ugyanis erős bizonyítékokat gyűjtöttek arra, hogy a vizsgált kőkorszaki települések túlélték a vulkánkitörést, mert többek között ételkészítésből származó kagylómaradványokat és szerszámkészítésből származó kőlemezeket is találtak.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Phys.org, The Guardian, BBC, MTI)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon