Akár sivatagos területen is lehetővé válik a friss zöldségek és gyümölcsök termesztése.

Laikusként azt gondolhatjuk, egy konténerfarmnak vannak előnyei, például nem veri el a jég a termést, de összességében csak a környezet más a hagyományos termőföldekhez képest. Ez nagyon nem igaz.

Egyetlen hajókonténernyi farmon annyi növény terem, mint kéthektárnyi termőföldön, kétszer gyakrabban lehet szüretelni, miközben a vízigénye 97%-kal kevesebb.

Úgy hangzik, mint egy csodás, de kicsit túl optimista terv. A kaliforniai Local Roots tizenkét méteres hajózási konténerekből kialakított TerraFarmjai viszont már léteznek. A hidroponikus gazdaság lényege, hogy termőföld helyett tápanyagban gazdag oldatban növekednek a növények, egy konténernyi farm vízigénye mindössze napi 20-80 liter, érzékelők figyelik a megfelelő tápanyagellátást, a LED-es fények hullámhossza pedig ideális a növekedéshez.

A konténer lényegéből adódóan pedig könnyű a szállítás, egyszerű a beüzemelés, és az élelmiszer-termelés szempontjából rossz adottságú, például sivatagos területen is használható, vagy egy természeti katasztrófa után is segíthet.

Vagy akár a világűrben is, ahol hasonló módon lehetne megoldani a hosszú távú űrutazások során az űrhajósok élelmezését – a Local Roots már fel is vette a kapcsolatot a Space X-szel.

Nem valószínű, hogy a termőföldeket hamarosan felveri a gaz, mert a hatalmas területek művelése helyett inkább egymás mellé vagy egymásra állítanak néhány TerraFarmot, de talán egyre többen megfizethető élelmiszerhez juthatnak ott, ahol az nagy kincs.

És ezt olvastad már?
Nem minden gólya repült délre, de ez nem baj
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!