A mezőgazdasági forradalom nem a földeken, hanem konténerekben zajlik
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Akár sivatagos területen is lehetővé válik a friss zöldségek és gyümölcsök termesztése.

Laikusként azt gondolhatjuk, egy konténerfarmnak vannak előnyei, például nem veri el a jég a termést, de összességében csak a környezet más a hagyományos termőföldekhez képest. Ez nagyon nem igaz.

Egyetlen hajókonténernyi farmon annyi növény terem, mint kéthektárnyi termőföldön, kétszer gyakrabban lehet szüretelni, miközben a vízigénye 97%-kal kevesebb.

Úgy hangzik, mint egy csodás, de kicsit túl optimista terv. A kaliforniai Local Roots tizenkét méteres hajózási konténerekből kialakított TerraFarmjai viszont már léteznek. A hidroponikus gazdaság lényege, hogy termőföld helyett tápanyagban gazdag oldatban növekednek a növények, egy konténernyi farm vízigénye mindössze napi 20-80 liter, érzékelők figyelik a megfelelő tápanyagellátást, a LED-es fények hullámhossza pedig ideális a növekedéshez.

A konténer lényegéből adódóan pedig könnyű a szállítás, egyszerű a beüzemelés, és az élelmiszer-termelés szempontjából rossz adottságú, például sivatagos területen is használható, vagy egy természeti katasztrófa után is segíthet.

Vagy akár a világűrben is, ahol hasonló módon lehetne megoldani a hosszú távú űrutazások során az űrhajósok élelmezését – a Local Roots már fel is vette a kapcsolatot a Space X-szel.

Nem valószínű, hogy a termőföldeket hamarosan felveri a gaz, mert a hatalmas területek művelése helyett inkább egymás mellé vagy egymásra állítanak néhány TerraFarmot, de talán egyre többen megfizethető élelmiszerhez juthatnak ott, ahol az nagy kincs.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.