Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tanuld meg az új szavakat: tollkarton és tollfa.

Környezetszennyezés helyett környezetvédelemre használná a tollat egy magyar szabadalom: a siklósi Bern Építő Zrt. három másik magyar és egy norvég szervezettel együtt indított kutatási projektet e veszélyes hulladéknak számító baromfitoll-hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítására.

A prototípus-kutatásban 1500 különböző kísérletet végeztek, az előállított termékek több mint 90 százalékát egész és darált baromfitoll képezi, és kilenc adalék biztosítja azok statikai szilárdságát, a tűzállóságát, illetve a kártevők, rovarok elleni védelmét.

A tollkarton elnevezésű külső homlokzati hőszigetelő, és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő termék szigetelő hatása mellett környezetvédelmi jelentősége is jelentős. A prototípus-kutatást követően a hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés, amelyet a termék gazdaságossága és környezetvédelmi értéke indokol. A magyarországi hőszigetelési piac évente átlagosan 15-20 millió négyzetméternyi felületet fed le, az országban keletkező összes baromfitoll-hulladék e technológiával történő feldolgozása esetén évente mintegy másfél-két millió négyzetméterrel részesülhetne a piacból.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.