Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy világörökségi korallzátonynál él, ahol nemrég még olajat akartak keresni.

Eddig ismeretlen pörölycápafajt fedeztek fel kutatók Belize partjainál. „A pörölycápafélék nem vándorolnak túl messzire, így az a tény, hogy épp ezen a területen találtunk rájuk azt jelzi, hogy a Belize Korallzátony területén található víz – különösen annak tisztasága – megfelelő élőhelyet biztosít számukra” – közölte Nadia Bood, a WWF Belize terepi programjának kutatója. „Ez a felfedezés még inkább alátámasztja a tényt, hogy a Belize Korallzátony tökéletes környezetet kínál a világ legváltozatosabb tengeri életközösségeinek kialakulására.”

Az új, névtelen cápafaj egy képviselője

A terület UNESCO világörökségi oltalom alatt áll, ám tavaly Belize kormánya bejelentette, hogy a terület olajkészleteinek felkutatására próbafúrásokat engedélyez a világörökségi területen, és csak a nemzetközi tiltakozás miatt álltak el tervüktől. Egyelőre.

Belize vizei 1400 állat és növényfaj számára nyújtanak menedéket, köztük ritka tengeri teknősöknek, rájáknak, cápáknak és delfineknek, ugyanakkor az ország lakosságának több mint felének, mintegy 190 ezer embernek jelent közvetlen megélhetési forrást a területhez kötődő halászat és turizmus.

Az új cápafajnak egyelőre nincs neve.

(Forrás: WWF)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.