Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kulcsszavak: tributil-ón és Szlovénia.

Ismét egészséges és tiszta a tenger Szlovénia partjainál – derült ki a szlovén környezetvédelmi intézet (Arso) 2017-es méréseiből, amelyek egy évtized után jelentős javulást mutattak, és amelyek szerint

Korábban a tributil-ón (TBT) vegyület koncentrációja okozott problémát a szlovén vizekben: ezt 1960 óta használtak a hajók kagylótalanítására, ám közben a tengeri élőlények szaporodására és immunrendszerére is káros hatással volt, ezért az Európai Unió 2003-ban betiltotta. A lassú lebomlás miatt viszont 2016-ig a szlovén vizek TBT-koncentrációja a biztonsági határérték felett volt.

Mostanra viszont a TBT és más vegyi szennyeződések, mint például a nehézfémek – higany, ólom – sem haladják meg a megengedett felső határértéket.

Nagy eredmény, de ettől még nincs minden rendben: továbbra is vannak problémás területek, és a káros anyagok továbbra is negatív hatást gyakorolnak a tengeri organizmusokra. A mintavételek alapján például még mindig nagy mennyiségű higanyt találtak a Koperi-öbölből származó kagylókban.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.