Világszinten és Európában is a tavalyi év volt az eddigi legrosszabb az erdőtüzek szempontjából.

2019-ben több mint 400 ezer hektár esett a tűz áldozatául a világban, az Európai Unióban 159 585 hektárnyi terület égett le – közölte pénteken közzétett jelentésében az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja.

A 2019-es adatokat rögzítő jelentés szerint az év folyamán az eddigi legerősebben sújtották a természetvédelmi területeket a tüzek.

Márciusra, azaz az erdőtüzek szokásos időszakát megelőzően az Európai Unióban a teljes leégett terület meghaladta az elmúlt tizenkét év éves átlagát. A jobb felkészültségnek és a hatékonyabb reagálásnak köszönhetően azonban a 2019-es időszak volt az egyik legsikeresebb a balesetek és halálesetek megelőzése terén, összesen három haláleset történt erdőtüzek miatt.

Az európai országok közül Spanyolország, Portugália és Lengyelország jelentette a legtöbb tűzesetet. Az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint 2019-ben az európai országok közül Romániában érte a védett területeket a legnagyobb mértékű kár, 73 444 hektárnyi terület égett le. Az erdőtüzek nagymértékben sújtották az európai Natura 2000 hálózat védett területeit. Az unióban tavaly leégett 159 585 hektárnyi területnek csaknem a fele ezeken a biológiai sokféleség szempontjából kulcsfontosságú övezeteken belül található.

Az unió Kopernikusz műholdas rendszerének katasztrófakezelési szolgáltatás gyorstérképezési modulját harmincöt alkalommal, minden korábbinál többször aktiválták az erdőtüzek oltásának támogatására. Az uniós polgári védelmi mechanizmust öt alkalommal aktiválták erdőtűz miatt, és 2019-ben a rescEU révén korszerűsítették egy tűzoltó repülőgépekből és helikopterekből álló új kiegészítő tartalékkapacitás létrehozásával.

Az Európai Bizottság közleményében arra emlékeztetett, hogy az európai zöld megállapodás részeként májusban előterjesztett biodiverzitási stratégia az európai erdők egészségének javítására és az erdőtüzekkel szembeni ellenálló képesség erősítésére fókuszál, valamint

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Európai Bizottság, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.