Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tökéletes hasonlat: bele is lehet ülni.

A lett Zeltini a pottyantós vécét gondolta újra, és tette egyrészt környezetkímélőbbé, másrészt közelítette a luxushoz. Utóbbit a tetőkert és a panoráma szolgálja – ehhez nem meglepő módon a telepítési helynek is megfelelőnek kell lennie –, a Z-Bioloo jelentősége azonban inkább a fenntarthatóság.

Alkotói arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az emberi ürülék is kiváló trágya, hétmilliárd ember elegendőt is termel belőle, vagyis nincs szükség haszonállatszarra sem. A lyukba pottyantott anyagokból kiválasztják az ürüléket – ami a komposztoláshoz kell –, és a vizeletet, ami nem használható erre, mindkettőt a bódé mögül, egy ajtót felhajtva lehet eltávolítani.

A művelet során óhatatlanul keletkezett szagokat egy cső vezeti olyan magasra, ahol már nem zavaró, a tetőkert jelentősége pedig az, hogy az ott termő illatos növények illatát egy kis elektromos ventilátor vezeti be a fülkébe.

A luxus biobudit 2018-ban építették, körülbelül háromezer dollárba került, szóval úgy egymillió forintért lehet egy ilyened.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Zeltini)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.