Nálunk egyértelműen az idei nyár egyik alapitala.
Ha alkoholfogyasztásról van szó, fiatal korában az ember a minőség helyett rendszerint a mennyiségre helyezi a hangsúlyt, de ahogy egyre tapasztaltabbá válik, jó esetben változik a helyzet, és a kannásbortól eljut az olyan szofisztkált megoldásokig, mint például az az uborkás G&T.
Az uborka az új citrom
A gin-tonik hosszú évtizedek óta fix megoldás, ha az ember valami bódító és fanyar szomjoltásra vágyik, olyasmi összeszokott párosa ez a kevertitalos univerzumnak, mint Bud Spencer és Terence Hill, Lennon és McCarthy vagy Xavi és Iniesta. Na most amiben eltérünk a szokványos ösvényről, az az , hogy a dögunalmas citromot kidobjuk a képletből, és uborkával helyettesítjük, ami elsőre furának hangzik, de nagyon úgy fest, hogy az uborka az új citrom, és ennek örülni kell.
Nálunk a Playernél az uborkás G&T egyértelműen az idei nyár egyik alapitala, amit el is készítettünk magunknak, méghozzá a Bazilika előtt, egy urbánus minipiknik keretében. A próbához szereztünk pár üveg Hendrick’s gint, meg egy baba szervízkocsit, ami szerintünk a szervízkocsik Lamborghinije, legalábbis mi ilyennek láttuk. A piknik ötlete onnan jön, hogy a skót ginbrand június 15-én a Liebling teraszán tol egy pikniket, ahol bárki megkóstolhatja ezt az uborkás remekművet. Nem mondjuk, hogy nem okoztunk egy kis feltűnést a szabadtéri, ebédidőben elkövetett italozással, de elítélő pillantások helyett leginkább elismeréssel vegyes kíváncsiságot láttunk a mellettünk elhaladók szemében.
Egy kis történelem
A Hendrick’s nem tartozik a rettenetesen nagy múlttal rendelkező italok sorába, de ez semmiképpen nem válik a hátrányára. Ha mi meghallottuk a Hendricks szót, nekünk eddig mindig a Mad Menben feltűnt Christina Hendricks jutott eszünkbe, de ezentúl másként lesz. Charles Gordon és Lesley Gracie 1999-ben rukkoltak elő a recepttel, a párlat különlegességét a botanikus növények izgalmas harmóniája adja, melyet tovább bolondít az uborka és a rózsa szokatlan keveréke.
Így rakd össze
Az elkészítése igen egyszerű, ami szerintünk az íze mellett a legvonzóbb tulajdonsága. Egy jéggel félig megpakolt pohárba töltsünk egy egység gint és három egység tonikot, végül dobjunk bele három vékonyra szelt uborkát. Heston Blumenthal konyhai géniusz olyan G&T-re esküszik, amely egy egész éjszakán át uborkalében ázik, de tapasztalatból mondjuk, hogy ettől olyan intenzíven uborkássá válik az íze, hogy a gint szinte nem is érezni. Ezen metódus esetében ez a szerencsétlen fordulat nem történik meg, finoman érkezik meg a szánkba az uborka fanyarkás íze, ami egyáltalán nem nyomja el a gin fűszeres hangulatát.
Összességében ez egy hibátlan nyári hűsítő kifinomult és kreatív megoldásokra nyitott felnőtt embereknek, az uborkától pedig nem szabad megijedni, mert jó barát.