Jelszó: vegyszer és viasz – szinte lehetetlen lemosni róluk.
A citrusgyümölcsök héja kifejezetten mérgező is lehet, ugyanis nemcsak növényvédő és gombaölő szerekkel kezelik, de hogy ne romoljanak meg, vagy száradjanak ki, még viasszal is bevonják őket. A viasznak köszönhetően pedig a mindenféle szereket szinte lehetetlen lemosni, ezért nem is annyira ajánlott a héjukat lereszelni.
Kábé ugyanez igaz az almára, a körtére, a nektarinra és az őszibarackfélékre is, főleg ha messziről származó fajtáról van szó. Érdemes meghámozni, vagy ha mindenképpen ragaszkodsz a héjához, akkor egyenként vízbe áztatni, szivaccsal alaposan átdörzsölni, majd leöblíteni.
Jó hír, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a vegyszermaradványok mennyisége a határérték alatt van a forgalomba hozható gyümölcsök esetében, vagyis fogyasztásuk nem jelent kockázatot. (ITT még tovább tudsz informálódni.)
Persze azért nem árt vigyázni, vásárolj megbízható helyről, és esetleg bio, vagyis bio minősítésnek megfelelő gyümölcsöt.