Amikor százezren dalolnak teli torokból - Futballhimnuszok

Hányszor halljuk, hogy ezért vagy azért érdemes focistának menni - egy sorsdöntő gól, egy első válogatott mérkőzés vagy épp a himnusz végighallgatása a nemzeti csapat meccse előtt mind-mind előhozza ezt a közhelyet a játékosokból. De a legtöbb közhely igaz, és ezeket hatványozottan alátámasztja, sőt megerősíti egy klubcsapat himnusza, amit a szurkolók egy emberként énekelnek teli torokból. Futballhimnuszok, melyek garantáltan meghozzák a kedved, hogy a helyszínen nézd a meccset. Libabőr és párás tekintet, nem csak focirajongóknak. Hangerőt fel!

Liverpool

Rögtön a közepébe csapunk, a legerősebb tagja a mezőnynek a Liverpool és annak szurkolói. A híres The Kop - vagyis az ottani B-közép - a legfanatikusabb ultracsoport egyike, ám az Anfield Roadon nem csak miattuk elképesztő a hangulat. Az NB I-es meccsen szocializálódott egyszerű magyar lelkünknek kissé meglepő lehet, hogy mindenki, tehát mind a negyvenötezer (!) néző énekli a You'll Never Walk Alone-t.
Egy kis bónusz az angolok focihoz való hozzáállásáról - Rafa Benítezt szinte kiutálták a csapattól, ám érdemeit nem feledik soha (BL-siker 2005-ben). Így fogadták az Anfield Roadon:

Barcelona

Éles bevetésen készült felvétellel borzoljuk tovább a kedélyeket, a Barcelona 2010 novemberi Real-verésén (5-0) mutatjuk meg a Barca himnót. Nézőtéri felvétel, feltolt hangerővel teljesen olyan a fíling, mintha a Nou Campban megjelent 98,255 szurkoló egyike lennénk. Igen, annyi, jól látod!
Aki szeretné tisztán, nézők nélkül is meghallgatni, mi több érteni is a szöveget, annak itt az induló magyar felirattal.

Real Madrid

Ha már megmutattuk a Barcelonát, illik a Real Madrid indulóját is kilistázni. Bizonyára sikerül jó néhány blancó-rajongót magamra haragítani, de jól tudjuk, a Bernabéu közönsége kicsit olyan, mintha egy operaelőadásra érkeztek volna - ülnek, néha tapsolnak. De van indulójuk. 

Atlético Madrid

Mielőtt elmegy a kedvünk a steril himnuszoktól, sétáljunk át Madrid másik kerületébe. Az Atléticónál is szeretik a csapatot és ott bizony el is éneklik meccs előtt, közben és után a lelkesítő dalt. Itt a "matracos" fanatikusok a Villarreal elleni meccsen dalolnak nekünk.

Real Betis

Kénytelen vagyunk Spanyolországban maradni, a Real Betisért meghalni képes ultrák is imádnak indulót üvölteni, ami vájt fülűeknek fájhat ugyan, de azért mi szívesen ott lennénk Sevillában egy ilyen meccsen.
Itt van az éneklős és nem üvöltős változat is az ínyenceknek.

Chelsea

Vissza a szigetországba, azon belül pedig Londonba. Az ottani ultrák hírhedten őrültek, filmet is láthattunk már a West Ham szurkolóiról. Ők például nem annyira szeretik a Chelsea kékjeit, akik viszont nagyon is kedvelik elénekelni a Blue is the Colour című indulójukat. Szerencsére felvételünk is van róla. Sőt, felirat is.

AC Milan

Az tény, hogy csökkenő tendenciát mutat a Serie A stadionjainak látogatottsága, az is, hogy Milánóban is kevesebben mennek ki egy-egy bajnokira, de azért egy Inter elleni derbire megtelik a nyolcvanezres San Siro. És olyankor a hangulatra sem lehet panasz, a Milan himnusza jól cseng ennyi ember torkából.
Ha nem ismertél rá, itt egy másik verzió.

Hajduk Split

Gyönyörű város, mediterrán klíma és egész jó kis csapat. Ez Split és a Hajduk. A dalmát város klubjának ultráitól Európa szerte rettegnek, a Torcida a legdurvábbak közé tartozik, hiába, a délszláv forróvér... Ám ahol ennyire rajonganak a csapatért, ott a hangulat sem síri, nézd csak, mi zajlik egy Hajduk-meccsen:

Fenerbahce

Ha kedves az életünk, messzire elkerüljük a török stadionokat, ám ha igazi futballfan vagy, vedd fel a bakancslistádra valamelyik török élklub meccsét. A Fenerbahce indulója, himnusza nem túl izgalmas, ellenben, ami a stadionban zajlik az maga a focimennyország. Őrület, hogy mit tolnak ott keleten.

Ferencváros

Persze mi is szeretjük a focit, csak épp nem annyira jó, hogy a helyszínen szenvedjük végig. Ám amikor összefúj a szél néhány ezer Fradi-drukkert, akkor van hangulat az Albert-stadionban. Íme egy kis ízelítő a B-közép énekléséből.
A teljes verziót is megnézheted.

#Bónusz - HardChorus

Ha már foci és éneklés, nem hagyhatjuk ki nagy kedvencünknek, a Puma Valentin-napra összerakott reklámját, amikor is spontán összeálltak a pubban a srácok egy dal erejéig. Love football.

Összeszedtünk pár vállalhatatlan vállalati indulót is - kicsit más, a libabőr nem, sírós-nevetés viszont garantált.

(fotó: live4liverpool.com, welcome-to-barcelona.com)

Eldöntötted már, hogy duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját. 9. hét.

Előző héten megismerkedtünk a fekvőtámasszal, most pedig a húzódzkodást vesszük górcső alá. Ha lemész egy terembe, kevés olyan embert találsz, aki szeret húzódzkodni, vagy egyáltalán tud. Ennek nagyon egyszerű az oka: nehéz a gyakorlat. Erős karok és hát kell ahhoz, hogy a saját testsúlyodat fel tudd húzni, ezzel a legtöbb kezdő nem rendelkezik. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy a húzódzkodás funkcionális mozgás. Erről eszembe jutnak a kilencvenes évek akciófilmjei, ahol a főhős egy kézzel kapaszkodva lóg a tátongó mélység fölött és próbálja felküzdeni magát. Ha eleget húzódzkodott volna, ez nem lenne probléma.

Húzódzkodás segítséggel

Mikor megbarátkozol a gondolattal, hogy húzódzkodnod kell, valószínűleg még nem vagy birtokában a kellő erőnek és a megfelelő technikának. Semmi ok az aggodalomra, mert ha egy jól felszerelt terembe jársz edzeni, akkor valószínűleg találkoztál már húzódzkodó géppel. Ez tulajdonképpen egy húzódzkodó keret, kiegészítve egy segítő szerkezettel, ami beállítástól függően könnyíti a gyakorlatot. Ha nincs ilyen gép a közeledben, kérj meg valakit, hogy fogja meg a bokád, amíg a gyakorlatot végzed, így magad tudod szabályozni, hogy mennyi segítség kell. Ha sokat húzódzkodsz segítséggel, hamarosan képes leszel a klasszikus gyakorlatra is.

A klasszikus húzódzkodás

Ez az, amit húzódzkodásnak nevezünk. Elsajátítása különösen fontos. Egyaránt edzi a hátat, a vállakat és a kart, nagyszerűen növeli az erőnlétet.

Húzódzkodás fordított fogással

A bicepsz kiemelt terhelést kap, aminek köszönhetően, igazi karerősítő gyakorlat. A hát izmait is edzi, de inkább a gerinc melletti régiót.

Kipping

Dinamikusan végzett gyakorlat. Nagyszerű az izom-állóképesség fejlesztésében. Erősíti a lapocka közötti izmokat. A gyakorlatot dinamikusan, lendületből kell végrehajtani. Ha jól csinálod, a végére kifulladsz.

Húzódzkodás súllyal

A gyakorlatok közül az egyik legnehezebb. Ha már jól megy az alapgyakorlat, akkor extra ellenállásként súlyokat aggathatsz magadra.

Húzódzkodás egy kézzel

A húzódzkodás csúcsa. Ha ezt meg tudod csinálni, akkor bizony elmondhatod magadról, hogy erős vagy. Nagyon kevesen tudják megcsinálni, szóval ha neked sikerül, várjuk a videót.

Edzésterv – 9. hét

1.nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió mozgás.

Nézd meg az előző 8 hét programját és vágj bele az edzésbe!

Eldöntötted már, hogy nyáron duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját.

Gondolkodtál már azon, hogy a régi időkben mitől lettek erősek a férfiak? Vegyük példának a spártai katonákat, vagy a gladiátorokat. Nyilván nem voltak puhány fiúk, különben az oroszlánok fogpiszkálónak használták volna a bordáikat, miután vasárnapi ebédként elfogyasztják őket.

Egy méltatlanul hanyagolt gyakorlatról írok, a fekvőtámaszról. Férfiak generációit tette erőssé, izmossá ez a gyakorlat.

A fekvőtámasz

A fekvőtámasznak talán több száz típusa is létezik - attól függően lehet variálni, hogy milyen erős a gyakorló, vagy éppen milyen képességet akar fejleszteni. Vannak dinamikusan végrehajtandó fajták, amik a gyorsaságot növelik: a pliometrikus vagy a kézenállásból végrehajtott karhajlítás és nyújtás.

Ez a szuper gyakorlat össze sem hasonlítható a fekvenyomással. Nem csinál pufi mellizmokat, hanem lapos, szálkás és mindenek előtt erős izmokat fejleszt. A fekvőtámasz erősíti továbbá a tricepszet (vannak specifikus nyomások is erre) és a vállövet. Egyes extrémebb verziók a törzsizmokat is nagy terhelésnek teszik ki (erről az elkövetkezendő hetekben olvashatsz), ami pozitívan befolyásolja az életminőséged, ugyanis megszűnnek a hátfájások és öregkorban is hasznos lesz.

Nézzünk meg néhány fekvőtámasz fajtát

Sima fekvőtámasz

A testnevelés órák örök klasszikusa, kivéve, hogy kevesen csinálják szabályason. A jó fekvőtámaszhoz a kezeid vállszélesen támaszkodnak, a könyököd végig a tested mellett tartod és addig ereszted le magad, amíg a mellkasod 1 centire van a földtől. Lefele lassan ereszd és dinamikusan nyomd ki. Kiegyensúlyozottan edzi a mellet és a tricepszet, viszont hamar könnyűvé válik. 

Széles tartásban

A széles tartású fekvőtámasz elsősorban a mellet célozza meg. 

Gyémánt tartásban

Vékony a karod? Akkor barátkozz meg ezzel a gyakorlattal, mert legyilkolja a tricepszet és hamar úgy fog kinézni, mint egy patkoló kovács jobbkeze. Változtathatsz azon, hogy mell alá vagy fölé engeded, úgyhogy megunni sem lehet. Ha már elég tökösnek érzed magad, csináld úgy hogy a könyököd érinti a talajt. Nehéz, ugye?

Lábak felemelve

Itt értelemszerűen a váll kap nagyobb hangsúlyt és a mellizom felső része. Nagyon kedves kis gyakorlat, de ha szereted a csúnya trükköket, csináld ezt is gyémánt tartásban. Meg fogsz lepődni.

Hindu fekvőtámasz

Az asthanga jóga ihlette fekvőtámasz, az indiai birkózók nagy kedvence. Lefelé néző kutyából indul, ami egy merev embernek eleve kihívás. Én mondtam, hogy nyújts sokat! A gyakorlat nagyszerűsége abban rejlik, hogy dinamikus, nyújtja az izmokat és nehéz belőle sokat csinálni. A váll végig terhelésnek van kitéve, szóval ha jól nyomod megnőnek rendesen.

Extrém hindu

Azoknak, akiknek a halandó megoldás is kevés. Nem árt, ha rokona vagy pókembernek és tapadsz a falon, különben az is plusz izommunka lesz.

Kézenállásból nyomás

A fekvőtámaszok csúcsa ez a nyomás. Nehéz és segítség nélkül elkél a jó egyensúly, vagy a tornász múlt. Ennek ellenére, ha erős vállakra vágysz, ez a te gyakorlatod. Eleinte falnál gyakorold és ha nem megy, csak félig ereszd le.

Pliometrikus fekvőtámasz

A robbanékonyságot és a sebességet növeli ez fekvőtámasz fajta. Leginkább a küzdősportolók profitálhatnak belőle, de egy jó kis kocsmai bunyó alkalmával is a hasznodra lehet. Gyorsan hajtsd végre, ha pedig jól megy, tapsolj közben amennyit jól esik.

Edzésterv - 8. hét

1. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió sport

Nézd meg az előző 7 hét programját és vágj bele az edzésbe!