Amikor százezren dalolnak teli torokból - Futballhimnuszok

Hányszor halljuk, hogy ezért vagy azért érdemes focistának menni - egy sorsdöntő gól, egy első válogatott mérkőzés vagy épp a himnusz végighallgatása a nemzeti csapat meccse előtt mind-mind előhozza ezt a közhelyet a játékosokból. De a legtöbb közhely igaz, és ezeket hatványozottan alátámasztja, sőt megerősíti egy klubcsapat himnusza, amit a szurkolók egy emberként énekelnek teli torokból. Futballhimnuszok, melyek garantáltan meghozzák a kedved, hogy a helyszínen nézd a meccset. Libabőr és párás tekintet, nem csak focirajongóknak. Hangerőt fel!

Liverpool

Rögtön a közepébe csapunk, a legerősebb tagja a mezőnynek a Liverpool és annak szurkolói. A híres The Kop - vagyis az ottani B-közép - a legfanatikusabb ultracsoport egyike, ám az Anfield Roadon nem csak miattuk elképesztő a hangulat. Az NB I-es meccsen szocializálódott egyszerű magyar lelkünknek kissé meglepő lehet, hogy mindenki, tehát mind a negyvenötezer (!) néző énekli a You'll Never Walk Alone-t.
Egy kis bónusz az angolok focihoz való hozzáállásáról - Rafa Benítezt szinte kiutálták a csapattól, ám érdemeit nem feledik soha (BL-siker 2005-ben). Így fogadták az Anfield Roadon:

Barcelona

Éles bevetésen készült felvétellel borzoljuk tovább a kedélyeket, a Barcelona 2010 novemberi Real-verésén (5-0) mutatjuk meg a Barca himnót. Nézőtéri felvétel, feltolt hangerővel teljesen olyan a fíling, mintha a Nou Campban megjelent 98,255 szurkoló egyike lennénk. Igen, annyi, jól látod!
Aki szeretné tisztán, nézők nélkül is meghallgatni, mi több érteni is a szöveget, annak itt az induló magyar felirattal.

Real Madrid

Ha már megmutattuk a Barcelonát, illik a Real Madrid indulóját is kilistázni. Bizonyára sikerül jó néhány blancó-rajongót magamra haragítani, de jól tudjuk, a Bernabéu közönsége kicsit olyan, mintha egy operaelőadásra érkeztek volna - ülnek, néha tapsolnak. De van indulójuk. 

Atlético Madrid

Mielőtt elmegy a kedvünk a steril himnuszoktól, sétáljunk át Madrid másik kerületébe. Az Atléticónál is szeretik a csapatot és ott bizony el is éneklik meccs előtt, közben és után a lelkesítő dalt. Itt a "matracos" fanatikusok a Villarreal elleni meccsen dalolnak nekünk.

Real Betis

Kénytelen vagyunk Spanyolországban maradni, a Real Betisért meghalni képes ultrák is imádnak indulót üvölteni, ami vájt fülűeknek fájhat ugyan, de azért mi szívesen ott lennénk Sevillában egy ilyen meccsen.
Itt van az éneklős és nem üvöltős változat is az ínyenceknek.

Chelsea

Vissza a szigetországba, azon belül pedig Londonba. Az ottani ultrák hírhedten őrültek, filmet is láthattunk már a West Ham szurkolóiról. Ők például nem annyira szeretik a Chelsea kékjeit, akik viszont nagyon is kedvelik elénekelni a Blue is the Colour című indulójukat. Szerencsére felvételünk is van róla. Sőt, felirat is.

AC Milan

Az tény, hogy csökkenő tendenciát mutat a Serie A stadionjainak látogatottsága, az is, hogy Milánóban is kevesebben mennek ki egy-egy bajnokira, de azért egy Inter elleni derbire megtelik a nyolcvanezres San Siro. És olyankor a hangulatra sem lehet panasz, a Milan himnusza jól cseng ennyi ember torkából.
Ha nem ismertél rá, itt egy másik verzió.

Hajduk Split

Gyönyörű város, mediterrán klíma és egész jó kis csapat. Ez Split és a Hajduk. A dalmát város klubjának ultráitól Európa szerte rettegnek, a Torcida a legdurvábbak közé tartozik, hiába, a délszláv forróvér... Ám ahol ennyire rajonganak a csapatért, ott a hangulat sem síri, nézd csak, mi zajlik egy Hajduk-meccsen:

Fenerbahce

Ha kedves az életünk, messzire elkerüljük a török stadionokat, ám ha igazi futballfan vagy, vedd fel a bakancslistádra valamelyik török élklub meccsét. A Fenerbahce indulója, himnusza nem túl izgalmas, ellenben, ami a stadionban zajlik az maga a focimennyország. Őrület, hogy mit tolnak ott keleten.

Ferencváros

Persze mi is szeretjük a focit, csak épp nem annyira jó, hogy a helyszínen szenvedjük végig. Ám amikor összefúj a szél néhány ezer Fradi-drukkert, akkor van hangulat az Albert-stadionban. Íme egy kis ízelítő a B-közép énekléséből.
A teljes verziót is megnézheted.

#Bónusz - HardChorus

Ha már foci és éneklés, nem hagyhatjuk ki nagy kedvencünknek, a Puma Valentin-napra összerakott reklámját, amikor is spontán összeálltak a pubban a srácok egy dal erejéig. Love football.

Összeszedtünk pár vállalhatatlan vállalati indulót is - kicsit más, a libabőr nem, sírós-nevetés viszont garantált.

(fotó: live4liverpool.com, welcome-to-barcelona.com)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon