– Nem vagy részeg, amíg kapaszkodás nélkül tudsz feküdni a padlón! – vallotta Dean Martin, a hatvanas-hetvenes évek egyik legstílusosabb aranyifjúja. A Player természetesen a felelősségteljes alkoholfogyasztás támogatója, de azért vannak olyan italok, amelyekre nem mondanánk nemet. Virtuális borztrezorunk újra kinyílik, hogy elhelyezzünk benne egy remek francia darabot.

Kezdjük azzal, hogy a címben nem fért ki a bor teljes neve, ami a következő: Château Sainte Eulalie Minervois La Liviniere La Cantilené 2008. A mértékadónak tekinthető Wine Spectator tavalyi százas listáján a 99. helyre sorolta a Château Ste.-Eulalie pincészet termékét.

A helyezés ne tévesszen meg senkit, a listán szerepelni hatalmas rang, az első és a századik helyezett között értékelésben alig tíz pont a különbség. Ez a Minervois bor-régióból származó száraz vörösbor 90 pontot kapott, ráadásul palackja 25 dollárba (nagyjából 5500 Ft) kerül, ami ár-érték arányban remek, és a hazai borok árfekvését nézve kicsit elgondolkodtató.

A La Cantilené egy eredetvédett nedű, amely 55 %-ban syrahból, a maradék része pedig grenache, lledoner pelut, mourvedre és carignan szőlőfajtából áll. A La Cantaliné sikerét intenzív aromáinak, gyümölcsösségének köszönheti, néhány honlap egyenesen az egekbe magasztalja, alkotóját, Isabelle Coustal-t. (A 36 hektáros terroir-on organikus módon, azaz vegyszerek használata nélkül művelik a szőlőt.) Szakértők roston sült húsokhoz, fűszeres, mediterrán fogásokhoz ajánlják. hazai netes borkereskedésekben nem találtuk, de ha valahol szembe jön velünk egy palack, akkor ne habozzunk, ragadjuk meg a lehetőséget és a palack nyakát is.

Nézz bele bortrezorunkba, és csekkold, hogy milyen remekművek kerültek bele eddig!

Hirdesd meg ingyen eladó vagy kiadó ingatlanod az Otthontérképen! Több, mint 75.000 ingatlan! Keresd meg pár kattintással leendő otthonodat! (X)