Kezdjük azzal, hogy a címben nem fért ki a bor teljes neve, ami a következő: Château Sainte Eulalie Minervois La Liviniere La Cantilené 2008. A mértékadónak tekinthető Wine Spectator tavalyi százas listáján a 99. helyre sorolta a Château Ste.-Eulalie pincészet termékét.

A helyezés ne tévesszen meg senkit, a listán szerepelni hatalmas rang, az első és a századik helyezett között értékelésben alig tíz pont a különbség. Ez a Minervois bor-régióból származó száraz vörösbor 90 pontot kapott, ráadásul palackja 25 dollárba (nagyjából 5500 Ft) kerül, ami ár-érték arányban remek, és a hazai borok árfekvését nézve kicsit elgondolkodtató.

A La Cantilené egy eredetvédett nedű, amely 55 %-ban syrahból, a maradék része pedig grenache, lledoner pelut, mourvedre és carignan szőlőfajtából áll. A La Cantaliné sikerét intenzív aromáinak, gyümölcsösségének köszönheti, néhány honlap egyenesen az egekbe magasztalja, alkotóját, Isabelle Coustal-t. (A 36 hektáros terroir-on organikus módon, azaz vegyszerek használata nélkül művelik a szőlőt.) Szakértők roston sült húsokhoz, fűszeres, mediterrán fogásokhoz ajánlják. hazai netes borkereskedésekben nem találtuk, de ha valahol szembe jön velünk egy palack, akkor ne habozzunk, ragadjuk meg a lehetőséget és a palack nyakát is.

Nézz bele bortrezorunkba, és csekkold, hogy milyen remekművek kerültek bele eddig!