Tanulj Federertől, nem szégyen az!

Tudjuk, hogy egy félisten, viszont a halandóknak is érdemes megfontolni a praktikáit. Még a nagyon menő halandóknak is.

Nem akármilyen körítés mellett püfölték a labdát a világ legjobb teniszezői a US Openen: a parkolókban Ferrarik, Jaguarok, Teslák, Mercedesek és BMW-k sorakoztak, a legmenőbb VIP-helyeken a világ leendő urai nézték a meccseket légkondicionált lakosztályokból. Akadt tulajdonos, aki duzzogva bár, de kifizette a 17 500 dollárról 24 ezerre emelt jegyárat, mert ő is tudta: minden egyes szék megér minden dolcsit, amit elkérnek érte.

És ami még jobb: a luxusautókkal érkező csúcsmenedzserek is bőven tanulhatnak a sportolóként már veteránnak számító, 36 éves Roger Federertől, aki egyáltalán nem a nosztalgia kedvéért teniszezget még.

Federer szinte utolérhetetlen rekordokat tart (19 GS-győzelem, 302 hét világelsőként), a játéka egyszerre Mozart és Metallica, művészet és racionalitás - ezt pedig a tehetsége mellett a halandók számára is tanulságos mentalitással érte el. Nézzük öt pontban a Federer-iskola leckéit!

1. Változtatni nehéz, de jobb, mint elkopni

A múltbéli teljesítmény a teniszben sem garancia a jövőbeli sikerre. És fordítva: a mostani idény előtt Federer 17 Grand Slamen maradt nyeretlen, de folyamatosan kísérletezett: nagyobb fejű ütőre váltott, edzőket cserélt, a játékfelfogásán is változtatott, többet kockáztat. Ennek ez üzenete már azelőtt erős volt, hogy elkezdte volna learatni a babérjait: Fejlődöm minden területen, mert versenyképes akarok maradni.

2. Ne napról napra élj

A tenisz világranglista állandóan változik, akár a tőzsde. De Federer átfogóbban tervez: áprilisban, a kemény pályás idény végén úgy döntött, kihagyja a salakos szezont, hogy a teste regenerálódhasson. Ezzel egy időre biztosan elbukta a világelsőséget, de Wimbledonban remekelt: szettveszteség nélkül nyerte meg a patinás tornát. Most, a US Open előtt Cincinnatit hagyta ki, amivel megint veszített pár pontot. Nem számít, az cél egyértelmű: a kevésbé fontos célokat feláldozza a nagyobbakért.

3. Szeresd a rivalizálást

Ha a sima versengés kihozza belőlünk a legjobbat, mire lehet képes egy kőkemény rivalizálás? Az Apple történetéből kihagyhatatlan a Google-lel való rivalizálás, Federer pedig Nadallal küzdött nagyot. Évekig úgy tűnt, Federer alulmarad a párharcban, de ma már ismét esélyesként lép ellene pályára, miután az utolsó négy meccsüket mind megnyerte - ez pedig kulcsfontosságú volt Federer újabb fénykorához.

Federer vs. Nadal

4. A szabályokat a vezérek írják

A bázeli ászra nem aggattak a más sportágnál ismerős jelzőket. Semmi "fenevad" meg "babaarcú gyilkos". Federer nyugodt és derűs, ellenfelei vannak, nem ellenségei, ez pedig az egész teniszkultúrára kihat. Nick Kyrgios kivételével nemigen vannak ma botrányhősei a tenisznek, mert az ausztrál kivételével nagyjából mindenki érzi: ha a csúcson lévő srác még nagyvonalú, kedves és normális is, akkor miféle kifogásai lehetnének egy kevésbé sikeres játékosnak?

5. Kulcs az egyensúly

Federer könnyeden, légiesen teniszezik, de az egyensúly nem csak az ütéseinél van jelen. Nem csalja le a köröket, de nem is munkamániás. Fontos számára a család, a holtszezon szent és sérthetetlen, ahogy a születésnapok is (ebben speciel jól jön, hogy dupla ikrei vannak). Jól tudja, hogy az időnként kevesebb munka serkenti a produktivitást, és elűzi a kiégést.

(via SI.com)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon