1956-ban a bonneville-i sóstómederben a 300 km/órás sebességet is átlépte a Renault ezzel a gázturbinás hajtású áramvonalas prototípussal.

Étoile Filante, azaz hullócsillag a neve annak az áramvonalas prototípusnak, amellyel a Renault éppen hatvan éve, 1956 szeptemberében döntött rekordot az Egyesült Államokban, a bonneville-i sóstómederben. A két éven át szélcsatornában tökéletesített, 4,84 méter hosszú, mindössze egy méter magas és csupán 950 kilogrammos kocsit 270 lóerős gázturbinás erőforrás hajtotta előre.

A fejlesztők egyike, Jean Hébert ült a volánhoz a rekordkísérleten, ahol az Étoile Filante új sebességrekordot állított fel: 308,85 km/órával száguldott. A rekord, amely ebben a kategóriában máig él, abban is segített a Renault-nak, hogy beindítsa a Dauphine forgalmazását az Egyesült Államokban. A gázturbinákat azonban ennek ellenére sem sikerült meghonosítani az autókban, így hamarosan a Renault is felhagyott a további kísérletezéssel. Most az évforduló tiszteletére a franciák ismét elvitték a felújított prototípust Bonneville-be egy Dauphine társaságában.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon