Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az ötlet, hogy autósülésnek öltözött ember játssza el a láthatatlan sofőrt, eleinte átverős videókban terjedt, de a Fordnál úgy gondolták, hogy hasznos lehet a legújabb kísérletükhöz, amiben az önvezető autókkal találkozó gyalogosok viselkedését tesztelik.

Biztosan láttál már olyan átverős videót, amiben autósülésnek öltözött ember játssza el a láthatatlan sofőrt, és ezzel a frászt hozza azokra, akikhez begurul a kocsi. Az ötletet a legjobban a Toyotánál dolgozták ki az Aygo reklámjához.

Most a Fordnál egy lépéssel tovább mentek, és a legújabb kutatásukhoz használják fel az autósülés-öltözéket.

Mostanáig elég volt inteni vagy biccenteni a gyalogosoknak, ha át akartuk engedni őket az úton, de mi lesz, ha helyettünk önvezető járművek járják majd az utakat? A Fordnál erre keresik a megoldást egy fényjelző rendszerrel, ami az önvezető jármű szándékát jelzi majd a gyalogosoknak, sokkal jobban észlelhető módon, mint a biccentés.

A gyalogosok reakcióit pedig úgy lehet a legjobban tesztelni, ha nem is ül sofőr az autóban, legalábbis nem látszik, mert akkor a tekintete vagy a gesztikulációja nem is vonja el a figyelmet. A Fordnál ezért csináltak egy autósülés-ruhát, éppen olyat, mint amit az átverésekben szoktak használni, hogy a sofőrök láthatatlanként vezethessék az autókat.

Jó móka lehet a Fordnál kutatónak lenni, az biztos.

Például azért, mert ilyen dolgokon is agyalhatnak:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.