Nem csak a Jaguar Land Rover gondolja úgy, hogy az intelligens önvezető autók korában a kormánymű, ahogy azt ma ismerjük, lassú halált fog halni. Aki a vezetés élményéért ül autóba, az persze ettől a gondolattól azonnal hidegrázást kap, de tény, hogy jelenleg ez egy igen valószínű jövőkép.

A Jaguar mérnökei most ennek a gondolatnak a materializált kivetüléseként mutatták be a Sayer nevű "kormánykereket" (nagyon erős idézőjel!), ami azt a jövőt vetíti előre, melyben az autóban ülők kivétel nélkül utasok, és a személyes tulajdonú gépjármű már régen a múlté.

A Sayer ebben a korban jelképezi az ember autó feletti hatalmát, azonban nem úgy, ahogy azt ma gyakoroljuk. Ezzel a kütyüvel ugyanis nem befolyásolatod közvetlenül az autó működését, inkább csak egyfajta klubtagsági igazolványként működik. Azt bizonyítja, hogy a Sayer tulajdonosa jogosult a közösségi autóhasználatra, azzal bármikor rendelhet autót, ami pont akkor fog értemenni, amikor kell, és ismerve az úton közlekedő többi önvezető autó pozícióját, pontosan arra az időpontra fogja leszállítani az utast a célállomásra, amikor meg kell érkeznie.

Ő lenne az

A Sayer a vezető dizájnerről, Malcolm Sayerről kapta a nevét, és a közeljövőben érkező koncepcióautó, a Future-Type egyik tartozéka lesz.

Abban mondjuk a Jaguar Land Rover mérnökei is erősen kételkednek, hogy ez az eszköz valaha is széles körben használt lesz, hiszen a funkcióit feltehetőleg a jövőben simán be tudja majd tölteni egy okostelefon is. A tervezők épp ezért inkább egyfajta gondolatkísérletnek szánták a Sayert, ezen szerepét pedig kétségtelenül be is tölti.

Te el tudsz képzelni egy olyan jövőt, melyben végleg elengeded a gépek feletti kontrollmániát és százszázalékban rábízod az életed a technológiára?

(via)

És ezt olvastad már?
Hallanod kell, hogyan szól a Forma–1-es motorral szerelt szupersportautó