Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sok tényezőt figyelembe kell venni egy cégnév kiválasztásánál: könnyű megjegyezhetőség, egyediség, egyszerűség. Egyik ismerősöm pénzügyi tanácsadó cégét Milliárd Eurós Bébi Kft.-nek szerette volna keresztelni. Némi győzködés után végül letett az ötletéről, mert nemcsak a hosszúsága volt problémás, hanem eléggé röhejesen is hangzott, bár a leendő tevékenységre legalább egyértelműen utalt.

A cégnév egy vezérszóból és a cégforma (korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság stb.) megnevezéséből áll, de tartalmazhatja a tevékenység folytatására utaló kifejezést (kereskedelmi, szolgáltató, építőipari stb.) is a vezérszó és a forma között. A forma megjelölésénél pedig csak a jogszabályban meghatározott cégformák használhatók, attól eltérőek (pl. ügynökség) vagy félrevezetőek nem (pl. Alapítvány Bt.).

A legfontosabb szerepe természetesen a vezérszónak van, hiszen ez segíti elő a többi cégtől való könnyebb megkülönböztetést, ez lehet mozaikszó is, és utalhat a cég tevékenységére vagy valamely előnyös jellemzőjére. Óvatosan kell azonban bánni az idegen nevekkel. Ezek egyediek és hangzatosak tudnak lenni, a nemzetközi piacra lépve pedig elengedhetetlen a használatuk, de gondoljunk csak bele, hogy majd minden egyes telefonáláskor, számla kérésekor betűzni kell, mert a hiányos idegen nyelvtudással rendelkező embertársaink egyszerűen nem képesek megérteni.

Engedélyköteles celebek

Lehet választani olyan nevet is, amelyben a történelem egy-egy kiemelkedő alakja szerepel, mint például Sobri Jóska Pénzszállító Kft. Ennek azonban feltétele, hogy a Magyar Tudományos Akadémia engedélyezze a használatot. Abban az esetben, ha olyan nevet választanánk, amihez másnak személyhez fűződő joga kapcsolódik (például élő író, művész), a jogosult engedélyét kell beszerezni. Az "állami" vagy "nemzeti" kifejezés pedig csak akkor szerepelhet a társaság nevében, ha az állam a társaságban közvetlenül vagy szervezetei útján többségi befolyással rendelkezik, illetve ha a cég tartós állami tulajdon körébe tartozik.

A cégek elnevezésének olyan mértékben különbözőnek kell lennie, hogy az kizárja az összetéveszthetőségüket. Ennek kapcsán a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a cégnévnek (rövidített névnek) az ország területén a cégnévben azonos tevékenységet feltüntető más cég elnevezésétől egyértelműen különböznie kell. Ezt minden esetben vizsgálja a cégbíróság és kíméletlenül visszadobja a kérelmet, ha nem felel meg ezen követelménynek. Feltétel még, de ezt nem vizsgálja a bíróság, hogy a névnek a valóságnak megfelelően kell tükröznie a céggel, annak működésével kapcsolatos körülményeket, az alapvető tevékenységét és cégformáját, és nem kelthet a valósággal ellentétes látszatot, nem lehet félrevezető vagy megtévesztő. Hosszú távon egy mozaikszó is jól jön, hiszen egyrészt ez könnyebben levédhető, másrészt a reklámozásnál is jobban megjegyzik az emberek.

Ne csak a cégneveket nézd!

Függetlenül attól, hogy jogilag abszolút megfelelő a vállalkozás neve, nem kizárt, hogy valaki már regisztrálta domainként, vagy akár létezik ilyen céges Facebook-profil, ezt mindenképp érdemes ellenőrizni, mielőtt beleélnénk magunkat a csodás nevünkbe. A legfontosabb azonban, hogy ne ütközzön már lajstromozott védjegybe, hiszen egyrészt a védjegytulajdonos felléphet a cégünkkel szemben, másrészt ha később védjegyeztetni szeretnénk (és ez egy márka felfuttatásánál elengedhetetlen), erre nem lesz sok reményünk, ha már meglévővel ütközik.

Valamely szó cégnévként (vezérszóként) megvalósított használata kizárja, hogy arra – hasonló tevékenységi terület árui körében – más védjegyoltalmat kaphasson, de ugyanígy egy lajstromozott védjegy kizárja, hogy azt más – a védjegy árujegyzékében szereplő vagy ahhoz hasonló áruk tekintetében – cégnevében alkalmazza. Nem árt tehát a leendő cégnevet leellenőrizni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisában azokra az áruosztályokra vonatkozóan, amely területen a tevékenységét folytatni fogja.

Érdemes tesztelni is a cégnevet, barátaink, kollégáink véleményét kikérni, mennyire jellegzetes, megjegyezhető, persze gondosan vigyázni arra, nehogy a szemfüles versenytársak lenyúlják a még be nem jegyzett nevet. Az is jól jöhet, ha van egy frappáns történetünk, ami kapcsolódik a cég elnevezéséhez, hiszen ha majd befutott lesz az üzlet, ezzel anekdotázhatunk. Két, a női nemet igencsak kedvelő úr például egy Káma Szútra-pózról nevezte el az aprósütemény üzemét, és meglehetősen kínos helyzeteket szokott szülni, amikor partnereik rákérdeznek az eredetére.

Végezetül pedig álljon itt egy személyes példa. Amikor édesapám a kilencvenes évek elején belevágott egy magán autósiskola gründolásába, én jobbnál jobb nevekkel bombáztam, ennek ellenére – anyu javaslatára – az eléggé sótlan Privát Autósiskola lett a cég neve. Egy év alatt csődbe ment.

Foglalt-e?

A cégnévválasztás előtt a név foglaltsága ellenőrizhető a www.e-cegjegyzek.hu oldalon. Az oldal megnyitását követően a "cég keresése név alapján" lehetőséget kell választani, ahol a cégnév kezdetének beírásával találhatjuk meg (jó esetben nem találjuk meg) az adott néven már bejegyzett cégek listáját.

Tovább:
Házi jogász-sorozatunkhoz
A Player legfrissebb híreihez
Kik és mire használhatják az adataidat?

(Fotó: orszagalbum.hu)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.