Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Otthonról dolgozni kényelmes megoldás, viszont számos hátulütővel jár. Ha te is a lakásodból nyomod a melót, akkor van néhány nagyon hasznos tanácsunk, hogyan hárítsd el a rossz dolgokat és told a leghatékonyabban a munkát.

1. A lakásod legyen az irodád is

Attól még, hogy ugyanott dolgozol, ahol alszol is, kezeld munkahelyként a szobád egy pontját. Igyekezz kialakítani egy munkasarkot, ahol dolgozol és ne csak hektikusan, a lakás különböző pontjain melózz. Ez azért nagyon fontos, mert így sokkal jobban külön tudod választani a munkát a lakásban töltött szabadidős tevékenységektől.

2. Tartsd be a munkaidőt

Az otthonról dolgozásnak két hatalmas hátránya van: az egyik, hogy minden elvonja a figyelmed, a másik pedig, hogy tulajdonképpen sosem állsz le a melóval. Még este tízkor is 'csak megnézel egy mailt' vagy 'eszedbe jutott valami és gyorsan megcsinálod' – miközben a haverjaid már javában ordítoznak, hogy gyere már meccset nézni vagy a csajod hív az ágyba. Alakíts ki egy munkaidőt, amihez tartod magad, különben a szakmai és a magánéleted teljesen össze fog csúszni. Kezdj el kilenckor dolgozni, iktass be egy félórás ebédszünetet, és akármi van, hagyd abba ötkor. Nyugi, meg fog várni a meló másnap reggelig. Így, hogy tudod magad tartani egy adott időintervallumhoz, sokkal hatékonyabban fogod ezt a nyolc órát kihasználni ahelyett, hogy bele-belekapnál a feladataidba két zuhanyzás és húsz 9gagezés között. Az elején biztos nehéz lesz, de hidd el, kifizetődő.

3. Öltözz fel rendesen

Hülyeségnek hangzik, de nem az: ha lezuhanyozva és utcai ruhában, rendesen felöltözve kezdesz neki a melónak, sokkal jobban fogod érezni magad. A dolog lélektani mozgatórugója, hogy tényleg nem ébredsz fel igazán és érzed magad munkára késznek, ha délután kettőkor is pizsiben és boxerben vagy. A külső összeszedettség párban jár a belső rendezettséggel, plusz ugyanúgy különválasztod a melót az otthonodtól a ruhacserével. Mennyivel jobb ötkor lecsukni a laptopot és egy elégedett sóhajjal átvedleni egy mackóba, mint az egész nap hordott pizsiben lefeküdni aludni? Naugye.

4. Figyelj a pozícióra

Tudjuk, mennyire csábító gondolat, hogy az ágyadon párnakupacokat tömködj a hátad mögé és a mellkasodba süppedt állal nyomd a melót. Viszont a tested nem lesz hálás ezért a rossz tartásért és a hát-, gerinc- meg derékfájdalmak mellett komoly betegségekhez is vezethetnek ezek a kényelmesnek tűnő, de ártalmas pózok. Úgyhogy próbálj meg felülve, egyenes háttal, felszegett fejjel dolgozni amennyit csak lehet és páróránként iktass be néhány nyak- és hátkörzést. Szintén jó ötlet lehet nagy gumilabdán dolgozni: a cuccon mozogva folyamatosan egyensúlyozod a hátad, ami nagyon jó tartásjavító gyakorlat.

5. Ne hagyd, hogy zavarjanak

Végül nagy hátránya az otthonról melózásnak, ha erről a családod és ismerőseid is tudnak, mivel gyakran kihasználják, hogy 'te csak ott ülsz otthon, akkor rakj már be egy mosást, takaríts már ki, öntözd már meg a növényeket, vásárolj be, ja és cseréld le a függönyöket, hamár ott vagy'. Tisztázd le az ismerőseiddel, hogy te itt nem csak lopod a napot, hanem dolgozol – a tennivalókat megteszed meló után mint mindenki más. Ne hagyd, hogy a munkaidőd alatt csesztessenek, mert ezekkel a mini tennivalókkal teljesen elúszhat a napod.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.