Karácsony környékére időzítettek jópár fontos újrakiadást. A Paradise Losttól az ABBÁ-n át a Linkin Parkig mindenkinek jó ajándék lehet valamelyik. Mutatunk 10-et.

Rammstein – Herzeleid XXV

Amikor ott tartunk, hogy a Rammstein első lemeze is 25 éves évfordulóját ünnepli, akkor azért csak elgondolkodunk azon, hogy mennyire gyorsan is repül ez a rohadt idő. Herzeleid XXV néven jött ki a jubileum kedvéért újra az album újrakeverve. Nem lett volna baj, ha még egy-két extra tartalmat is sikerült volna rápakolni, de ez bizony maradt az a régi album, ami volt, rajta olyan alapvetésekkel, mint a Du riechst so gut, a Heirate mich, az Asche zu asche és persze a Rammstein.

Deftones – White Pony (20 Year Anniversary)

20 éves lett a White Pony. A kerek évfordulót egy parádés újrakiadással ünnepli a Deftones, amiben az eredeti album újrakevert kiadásán túl egy második lemezen remixek kerülnek elő, de nem is akármilyenek, hiszen Robert Smith, Mike Shinoda, Squarepusher és DJ Shadow is készített új verziókat a dalokhoz. A lemez Black Stallion névre hallgat, és remekül kiegészíti a White Ponyt, amin persze még mindig bivalyerős dalok pörögnek, amik baromi jól öregszenek, a Change (In the House of Flies)-t pedig még 20 év után sem lehet úgy végighallgatni, hogy az emberben ne induljon el valami. Az évfordulós kiadvány 2020. december 11-én került az üzletekbe, a limitált 4 LP//2 CD február 26-án lesz elérhető.

Neil Young – After the Gold Rush (50th Anniversary)

50 évvel az eredeti megjelenés után, 2020. december 11-én kerül a polcokra a legenda egyik legnagyobb dobásának feljavított hangzású CD verziója, a limitált dupla bakelitet március 19-én lehet majd megvásárolni. Az „After The Gold Rush”-t a Rolling Stone magazin igazi remekműnek titulálta, és bekerült az „1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” című kiadványba is. A félévszázados jubileumra kezelésbe vették az albumot, valamint ritkaságokat is elhelyeztek rajta.

The Offspring – Conspiracy of One (20th Anniversary)

Az Offspring klasszikusa is 20 éves, de még mindig pörög, mint a gép, főleg a Want You Bad, ami bármelyik bulit beindítja… kár, hogy most nincsenek bulik. De ettől még a Conspiracy of One kijött vinylen az évfordulóra, mégpedig két gyönyörű lemezen, jár hozzá egy Offspring-logós slipmat, és egy bónusz track is.

Paradise Lost – Draconian Times (25th Anniversary)

A Paradise Lost mindent vivő lemeze bármennyire is hihetetlen, de betöltötte a 25. életévét, úgyhogy nincs mese, ki kellett adni vinylen is, mégpedig szép kék színűeken, bár igazából itt a szín nem számít. Fekete korongon is ugyanannyira lenne hatásos még mindig a Forever Failure és a The Last Time, plusz persze a többi dal, amelyek között egy gyenge darab sincs. A Draconian Times 25 év után is remek lemez, ott a helye a fa alatt.

Linkin Park – Hybrid Theory (20th Anniversary Edition)

A Linkin Park 2000-ben egyből a csúcsra helyezte magát a Hybrid Theoryval, ami idén lett 20 éves, és még mindig képes megmozgatni az embert. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos szövegeit most hallgatva sokkal drámaibb a hatása, hiszen Chester halála után már sosem lesz ugyanaz a Crawling vagy az In the End, és talán még nagyobbat ütnek, mint két évtizeddel ezelőtt. Elég jól öregedett ez az album, az évfordulós kiadásai pedig nagyon megérik az árukat, hiszen brutálisan sok extrával érkeztek, így ha igazán nagy rajongó van a családban, akkor egy super deluxe editionnel nem nagyon lehet mellényúlni, bár tény, hogy nem olcsó mulatság.

The Cranberries – No Need To Argue (Deluxe Edition)

Most különösen nehéz anélkül meghallgatni a Cranberries legsikeresebb lemezét, hogy az ember elérzékenyülne a dalokon, hiszen Dolores már nincs közöttünk, és bár lehet, hogy a zenekara az utóbbi években már nem készített nagyon maradandó dalokat, rettentően hiányozni fog a hangja. De amíg az ember olyan lemezeket tud összehozni, mint a No Need To Argue, garantált a halhatatlanság. Persze sokan a Zombie-t ismerik és pörgetik rongyosra róla, és lehet, hogy nem is ismerik a lemez többi dalát, pedig illene, hiszen ez az album úgy, ahogy van, csodálatos. A No Need To Argue most deluxe kiadásban mutatja meg, mit tudott a legjobb formájában a Cranberries. Az eredeti album mellé B-oldalak, demók és koncertfelvételek járnak, úgyhogy ha jelentett számodra valamit ez a lemez, akkor itt a remek alkalom, hogy beszerezd vinylen.

Motörhead – Ace of Spades (40th Anniversary Edition)

Minden fa alá kell egy kis rock’n’roll, az Ace of Spades pedig maga a rock’n’roll, és ezen 40 év sem tudott változtatni. A Motörhead lemezének 40. évfordulós kiadása egy gyönyörű csomag, amiben a régi lemez újrakevert kiadása, valamint egy teljes, eddig még meg nem jelent koncert található, plusz egy instrumentális EP, egy dupla album B-oldalakkal és ritkaságokkal telepakolva, egy DVD, egy 40 oldalas könyv, egy képregény és az Ace Up Your Sleeve turné programfüzete is. Kihagyhatatlan.

U2 – All That You Can’t Leave Behind (20th Anniversary)

Sokak szerint az All That… a U2 utolsó igazán jó lemeze. Ha szerinted is, akkor itt a 20. évfordulós kiadás, ami az album újrakevert verzióját tartalmazza, plusz egy koncertlemezt, és ha ennyi nem elég, akkor még mindig ott a box set is, ami drága ugyan, de 11 vinylen terpeszkedik, rajta rengeteg B-oldal és ritkaság, remixek, valamint egy 32 oldalas album Anton Corbijn fotóival.

ABBA – Super Trouper (40th Anniversary)

40 év nagy idő, de az ABBA Super Troupere ennyi év után is működik, ha nem emlékszel, hogy mennyire, akkor itt ez az újrakiadás, amiben az Abbey Roadon újrakevert lemezt tartalmazza, és tele van slágerekkel, a Happy New Year pedig nemsokára jól jöhet, bár igazából az a dal nagyjából mindig jól jön szilveszterkor. Ahogy a The Winner Takes It All is. Bármikor.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában