Ma van a kedvenc édességed világnapja!

1.
1806 táján a napóleoni háborúk miatt bevezetett blokádok nehéz helyzetbe sodorták a csokoládékészítőket (reméljük, egy történész sem olvassa ezt a posztot. Na jó, a kedvükéért jegyezzük meg: nem csak a csokoládékészítőket, hanem Európa szinte teljes lakosságát.) A blokád miatt nem tudták pótolni a kakaóbab készleteiket, így elkezdték felhígítani a megmaradt csokoládé mennyiséget, méghozzá mogyoróval. Ez lett a gianduja. Százötven évvel később, a II. világháborúban hasonló helyzet állt elő, ekkor Pietro Ferrero nyúlt az elődök módszeréhez, és a mogyoróból és csokiból megalkotta a Pasta Gianduját. 1964-ben a fia, Michele Ferrero kicsit átgyúrta a receptet, és a nevét is megváltoztatta.

Hogy mi volt az új név?

NUTELLA.

2.
Ferrero eredetileg fasírt formában árulta, és fel kellett szeletelni, mint egy szalámit, és kenyérre tenni.

3.
Sok készül belőle. 160 országban árulják, és egy év alatt annyit gyártanak, hogy 1000 focipályát lehetne beteríteni vele. Képzelj el 1000 focipályát Nutellával bekenve. Őrület.

4.
A világ mogyorótermésének egynegyedét, 100 ezer tonnát a Ferrero vásárolja fel, vagyis minden negyedik mogyoró egy Nutellás üvegben végzi. Két évnyi terméssel meg lehetne tölteni a római Colosseumot.

5.
A Ferrero hivatalos oldala szerint a krém 13 százaléka mogyoró. Ez azt jelenti, hogy egy üvegben nagyjából 52 mogyoró található.

6.
Michele Ferrero, aki tökéletesítette apja receptjét, 2008-ban Olaszország leggazdagabb emberének számított. 2015-ben, 89 évesen halt meg 11 milliárd dolláros vagyonnal.

7.
A Ferrero egyéb termékei is híresek, övék a Kinder és a Tic Tac is. A leheletjavító kapszulákat 1969-ben dobták piacra.

8.
2012-ben a Nutella elvesztett egy pert, amiért az egészséges reggeli részeként szerették volna beállítani a Nutellát. Sajnos nem egészséges, mivel jelentős mennyiségben tartalmaz cukrot és pálmaolajat. Sajnos ez van, nem ajánlott mértéktelenül falni, pedig nagyon finom…

9.
2010-ben a francia külügyminiszter, Ségolene Royal kritizálta Nutellát, amiért pálmaolajat használ a termékeiben. Az ok, hogy a pálmaolaj miatt sok állat élőhelye kerülhet veszélybe, ami igaz, ám a Nutella közleményben tudatta, hogy ők etikusan kinyert pálmaolajjal dolgoznak. Egy olasz miniszter bocsánatkérést követelt francia kollégájától, ami meg is érkezett.

10.
Olaszországban annyira büszkék a Nutellára, hogy még bélyegen is szerepelt.

11.
2015 januárjában egy francia pár Nutellának szerette volna elnevezni a gyermekét, de a helyi városvezetés végül nem engedélyezte, mivel az szerintünk a gyermek vegzálásához vezetett volna. Az utód neve így Ella lett.

12.
A Nutella világnapját két olasz rajongó alapította meg 2007-ben. A cég 2013-ban szerette volna megszüntetni ezt a február 5-i ünnepet, de végül meghátráltak, így a mai nap is éltethetjük ezt a krémes finomságot. Sőt, 2015-ben az alapító, Sara Rosso megkérte a Nutellát, hogy vegye át az ünnep szervezését.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában