A korallok körüli algák száma viszont nőtt. Sajnos ez is rossz hír.

Nemrég beszámoltunk egy nyomasztó adatról a korallzátonyokkal kapcsolatban:

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta

Túlhalászat, a bolygó melegedése, környezetszennyezés, az élőhelyek pusztulása – ez a következmény.

Ez a mostani még rosszabbul hangzik:

világ korallzátonyainak 14 százaléka eltűnt egy évtized alatt.

A korallzátonyok monitorozásával foglalkozó szervezet (Global Coral Reef Monitoring Network) kedden bemutatott jelentése szerint 2009 és 2018 között a világ mintegy 11 700 négyzetkilométernyi korallzátonyt veszített el. Ez több, mint amennyi korall jelenleg Ausztráliában él.

A jelentéshez az adatokat hetvenhárom ország több mint háromszáz kutatója negyven éven át gyűjtötte. Tíz régiót elemeztek, ennek nyomán arra jutottak, hogy

a korallok elvesztésének legfőbb oka a víz felszíni hőmérsékletének emelkedése okozta fehéredés. A tudósok a sürgős cselekvés szükségességére hívják fel a figyelmet, és arra, hogy a klímakrízis jelenti a legnagyobb fenyegetést a világ koralljai számára.

Miért fontosak a korallok?

Bár a korallzátonyok az óceánok fenekének csupán 0,2 százalékát borítják, a tengeri fajok legalább egynegyedének nyújtanak otthont. Létfontosságú élőhelyek, egyben az emberek számára fontos protein-, gyógyszer- és táplálékforrást jelentenek, munkahelyeket teremtenek, emellett milliók számára nyújtanak védelmet a viharok és az erózió ellen.

Az elmúlt évtizedben a tömeges korallfehéredések olyan gyakoriak voltak, hogy a koralloknak nem maradt idejük a felgyógyulásra. A tudósok azonban megfigyelték, hogy 2019-ben a korallal borított területek két százalékának sikerült regenerálódnia. Ez reményt adhat arra, hogy ha az ezeket az ökoszisztémákat sújtó tényezőket kiiktatják, akár az 1998 előtti szintig is javulhat a korallzátonyok helyzete.

A korallzátonyokra terhet jelentő további tényezők a túlhalászat, a nem fenntartható fejlődés a partvidékeken és a romló vízminőség.

Ez is érdekelhet:

Ezek az országok felelősek leginkább a klímaváltozásért

Az ipari forradalom kezdete óta kibocsátott szén-dioxid teljes mennyiségét elemezték kutatók.

(Forrás: The Guardian, MTI)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában