9/1? Krúdy! 3/2? Házmester! 7/3? 5/5? Maflás! Ha nem megy fejből, a Kitchen Budapest ingyenes applikációja súg. Vörösmarty, iPhone vagy Android, és persze a bor.

Vörösmarty Mihály: Fóti dal (részlet)

Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.
Törjön is mind ég felé az
Ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
A göröngy.

Fáy András fóti birtokán a magyar közélet legjava múlatta az időt, ő pedig közben a reformkor egyik legfontosabb alakjává vált. Irodalom iránti elkötelezettsége előbb a Budai Színtársulat, majd megalakulásakor a Kisfaludy Társaság élére helyezte, később a Védegylet és a Nemzeti Kör munkáját segítette, majd Széchenyi István minden kétkedése ellenére megalapította a Pesti Hazai Első Takarékpénztárt, melyet ma OTP-ként ismerünk. Ám talán ezeknél is jelentősebb erénye, hogy szerette a bort!

Épp ezért 1837-ben klasszicista présházat építtetett a fóti Somlyó-hegy oldalában. A főépület melletti kunyhó építésekor maga Vörösmarty is cipelt néhány vályogtéglát, akit szintén rábírt egy kisebb szőlő megvételére. A vidám hangulat már ekkor garantáltnak tekintetett.

Persze mint minden legenda, a fröccsé is csak arra várt, hogy megcáfolják. A Fóti dal valószínűleg nem a kunyhóban, hanem még Pesten íródott, még ha Vörösmarty a szüretkor is tartotta a premiert. Az első fröccs szintén nehezen készülhetett Fóton 1842-ben, ha Jedlik Ányos már 1829-ben megalkotta a szódásszifon prototípusát. A bencés rend tagjaként valószínűleg a győri szerzetesek ittak először fröccsöt, némi isteni sugallatra. És hogy Jedlik spritzerét Vörösmarty magyarosította volna fröccsre? A korai szótárak bizonysága szerint mindkét szó a XIX. század végén bukkant fel először.

De Fáy András présházában ülve, mely a hetvenes évek óta étteremként működik, Sarlós Ádám konyhafőnök reformkori ételei mellett egyáltalán nem érdekel a történelmi hűség. Jönnek a fröccsök egymás után, mi pedig próbáljuk kitalálni, mit iszunk éppen. Az biztos, hogy móri ezerjót, mert azon és a Kövidinkán kívül az akkoriban Fóton termő szőlőkből (Othello, Izabella, Noah) többek közt a magas metilalkohol szint miatt ma már nem csinálnak bort. Az arányok megtippelésében a telefonok, az ízlelőbimbók, és persze a szín segítettek.

Csak mutasd fel a pultosnak!

Ami a modern kor programozott vívmányait illeti, az egész egy könyvvel indult. Pontosabban Magyarország Szubjektív Atlaszá-val, melyet a Kitchen Budapest állított össze ötven fiatal alkotó segítségével. Ennek 144. oldalán Sirály Dóri tervezőgrafikus Fröccs-plakátja virít. Mindenki imádta, ugyanakkor töredelmes vallomások számoltak be a magyarok fröccsológiai tudásának hiányosságairól. Valamit tenni kellett. Ami poszterként hamar elfogyott, applikációként szerencsére már nem tud.

Ha elárulom, hogy a prototípusok közt koordináta-rendszerben elhelyezett fröccsök is szerepeltek, nyugodtan kijelenthetjük, a végeredmény jóval felhasználóbarátabb. Tavaly indult a munka, melynek végeredménye az 1.0-ás verzió. Az ingyenes applikációt augusztus eleje óta több mint 12 ezren töltötték le iPhone-ra, iPadre és iPod Touchra, az azóta elérhető androidos verzió pedig megjelenése óta szárnyal.

Pár napon belül érkezik az 1.5-ös verzió, mely annyiban hoz újítást, hogy minden fröccsről elmondja annak történetet is. Így aztán kiderül, hogy a kisfröccsöt József Attila füttynek hívta, mert szerinte annyi volt lehúzni, mint egy füttyentés. És hogy Krúdynak mit kellett tennie ahhoz, hogy övé legyen a 9/1-es? Elsősorban rengeteget innia...

A Kitchen Budapest valami kajálda?

Nem. A Kitchen Budapest egy innovációs labor, mely a Magyar Telekom támogatásával 2007 óta segít hazai ötleteknek elemelkedni a földtől startupok inkubációjával, fiatalok edukációjával és játékkal. Innen indult világhódító útjára a Prezi.com, a HVG-vel közösen ők adták ki a Magyarország Szubjektív Atlasza c. könyvet, és ők szervezték itthon az első hülyerobot-versenyt, a Bakarobót is. Tavasszal indították el startup inkubációs programjukat, melybe fiatal csapatokat várnak webes, mobilos és dizájnötletekkel.

Az applikációt megalkotó csapat tagjai (Bujdosó Attila, Csík-Kovács Zoltán, Ferenczi Bálint és Paróczi Zsombor) persze ezután sem pihennek. 2013 végéig rengeteg fröccsel teli pohár emelkedik koccintásra, a fiúk pedig az applikációt szeretnének sokkal komolyabbá és interaktívabbá tenni. Talán elérni, hogy fizikális fröccs legyen a képernyőn látottakból. Talán fröccshálóvá változtatni Budapest térképét. Ki tudja? A 2.0 előtt még elfogy némi bor. Meg szóda.

Márai Sándor a fröccsről:

"S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos, bölcs és óvatos vegyüléket,
mely elég tömény ahhoz, hogy sarkallja a borozgató férfi képzelő erejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett bizonyságot."

Ha igaza volt, a KiBu alkotói egy furfangos ötlettel lépnek majd előre. Addig is a következő fröccsös beszélgetés alkalmával nyugodtan ihatunk egyet a reformkor csibészeire is! Elég belegondolni, mi mehetett szüret idején abban a fóti kunyhóban...

(Fotók: Kitchen Budapest)

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Ezekkel járunk melóba öt év múlva? – Freeline- és Gausswheel-próba 

És ezt olvastad már?
Egy szép dél-afrikai modell jöhet?