Egy reprezentatív felmérés szerint a környezettudatosság nem lényeges szempont.

2023-ban augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napja: a Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása szerdán lépi át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Tavaly a túlfogyasztás napja július 28-ára esett, tehát látszólag jó a trend, öt nappal lassult a fogyasztás mértéke, ám a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete szerint idén az eddigiekhez képest részletesebb adatokkal dolgoztak a dátum kiszámításánál, így a tényleges változás valójában egy napot jelent.

1970-ben pedig még december 23-án értük el a túlfogyasztás határát, vagyis akkor még jóval fenntarthatóbban élt az emberiség.

Magyarországon már május 30-án jött el a fordulópont – állítja a WWF Magyarország, amelynek megbízásából 2023 júniusában átfogó, reprezentatív közvélemény-kutatás készült, hogy felmérje, miként viszonyul a 18–59 éves magyar lakosság a fenntarthatósághoz, ezen belül is a környezet- és természetvédelemhez.

Ál-környezettudatosság

Az eredmények nem mutatnak kedvező tendenciákat, különösen a fiatal felnőttek hozzáállása változott az előző évekhez képest. Bár a klímaváltozás tényét és a környezeti változások bolygóra gyakorolt hatásait ma már csak egy szűk réteg tagadja, jelentős eltérés mutatkozik a lakosság egyes szegmenseiben a részletek ismeretét és a tetteket illetően.

A felmérés alapján a lakosság 59 százalékát valódi környezettudatosság jellemzi, azonban a 30 év alattiak ebben a csoportban jóval kevesebben vannak, mint három évvel ezelőtt. A lakosság további 20 százalékát teszik ki a „pszeudo-környezettudatosak”, akik számára csupán látszatintézkedések erejéig érdekes a környezet- és természetvédelem, de valójában sem tájékozottságban, sem fogyasztásukban nem mutatnak valódi környezettudatosságot.

A fennmaradó 20 százalékot az ökoszkeptikusok alkotják, akiket hidegen hagy a környezet- és természetvédelem ügye, a 30 év alattiak éppen ebben a csoportban jelennek meg a legnagyobb arányban. Az ő esetükben az is látható, hogy bár a klímaváltozás veszélyeivel tisztában vannak, a megoldást jelentő teendőkkel kapcsolatban már hiányosak az ismereteik.

„Ha a konkrét környezeti problémákat és ezek hatásait vizsgáljuk, akkor például a szénerőművek vagy az újból megnövekedő lakossági fatüzelés okozta környezetkárosításról a lakosság kevesebb mint harmada hallott, és ezek veszélyeivel is kevésbé vannak tisztában” – írja a WWF.

Papp Luca, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője szerint az információáradat, az egymásnak sokszor ellentmondó vélemények, az elmúlt évek globális és hazai nehézségei, valamint a döntéshozók és vállalatok sok esetben nem túl hatékony környezetpolitikája eredményezhetik, hogy az egyéni szintű környezettudatosság sokadlagos szempont lett.

(Forrás: WWF, MTI. A nyitókép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Italosdoboz, pizzáskarton, samponflakon – Így gyűjtsd szelektíven a hulladékot, hogy értelme is legyen

A szelektív hulladékgyűjtés már nem menő, hanem alap. A szándék viszont kevés, nem árt, ha tudod, hogy kell pontosan csinálni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában