A folyók világnapja alkalmából, a Call-Action program keretében.

Már mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be és dolgoztak fel a Tisza ukrajnai forrásvidékén a Diageo és a PET Kupa közös Call-Action programjának köszönhetően – jelentették be a folyók világnapja alkalmából.

Kárpátalján a hulladékszállítás nehézkessége – vagy a szétszóródott falvakban ennek teljes hiánya – miatt körülbelül hárommillió tonna kezeletlen hulladék halmozódott fel, a régió kitettsége és terhelése pedig az elmúlt hónapok háborús helyzete miatt csak tovább nőtt. A hulladék jelentősen szennyezi a mellékfolyókat és a Tiszát, amelynek folyásiránya Magyarországra hozza a hulladékot, hazánkban is jelentős természeti károkat okozva. A Call-Action program egy kétéves együttműködés keretében támogatja a hulladékgyűjtési és hulladékfeldolgozási képesség növelését, valamint az elkövetkezendő két évben a Tisza tisztítását.

Az első lépések

Évente mintegy tízezer tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán, amelynek fő oka a megfelelő hulladékkezelési rendszerek hiánya a felvízi országokban. Ebből kifolyólag a Call-Action program első lépcsőfoka a hulladékgyűjtési kapacitás növelése volt. A Diageo által biztosított anyagi támogatásból idén tavasszal különböző felszerelésekkel és szállító eszközökkel bővült az ungvári és beregszászi szakmai partnerek eszközparkja a megfelelő és hatékony hulladékgyűjtés és szállítás érdekében.

„A Call-Action program első hét hónapjában már mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttünk be és dolgoztunk fel a Tisza ukrajnai forrásvidékén, ezzel a kétéves program 690 tonnás vállalásunk 40 százalékát teljesítettük. Büszkék vagyunk arra, hogy programunk révén Beregszászban a feldolgozott hulladék a korábbi teljesítmények ötszörösére nőtt, valamint az ungvári hulladékgyűjtő kapacitását is növelni tudtuk” – emelte ki az első időszak eredményeit Ábrahám Gergely, a Diageo kelet-európai vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

A hulladékgyűjtési kapacitás növelése mellett a hulladékfeldolgozási kapacitás támogatása
is kulcsfontosságú szerepet kapott. A programban beszereztek egy villástargoncát, aminek a segítségével a bálázott hulladékot már nem kézi erővel, hanem gépesítve tudják
az akcióban dolgozók kezelni, így

a program kezdete óta több mint 100 tonna hulladékot dolgoztak fel, melyből majdnem 65,5 tonna hulladék papír volt, de üveg, polietilén fólia és PET is nagy mennyiségben került a telephelyre az alumínium és a HDPE hulladékszármazékok mellett.

Mindemellett már egy EURO Hidraulikus prés is segíti a munkálatokat, mely által már 25 tonna papír, PET és polietilén fólia került a prés alá.

Következő lépések

A Call-Action program célja legalább 690 tonna – vagy több – hulladékot begyűjteni és feldolgoni. Ahhoz, hogy ez „2024-ig teljesüljön, partnereink Beregszászon, Ungváron, Szürtén, Bátyún, Turjasebesen és Kereckén még több hulladékgyűjtő pontot hoznak létre, telepítenek az iskolákba, közösségi intézményekbe, ezzel is több mint összesen 21 települést, 29 iskolát és 61 800 helyi lakost és diákot bevonva a PET Kupa által kezdeményezett programba. Ezen felül két darab hulladékfogó hálót is kiépítünk a Latorca folyón, mely 10 tonna hulladék begyűjtését tudja segíteni” – mondta Bitter Zsuzsanna, a program koordinátora.

(Forrás: közlemény)

Ez is érdekelhet:

Több mint nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Bodrogról

1560 zsákba fért bele a III. Bodrogi PET Kupán lehalászott szemét.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vadvirágmezőkkel kell kiszolgálni a beporzókat, hogy segítsenek biztosítani az élelmünket

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés