Négy napon át a Millenáris lesz az ország gasztronómiai Halálcsillaga, kulináris erőközpontja, kajás csimborasszója, mi pedig kiválasztottunk öt okot, amiért érdemes kinézni.
A magyar gasztrokultúra legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a legkiválóbb hazai éttermek mellett a régió legjobbjait is bemutatja. Hogy mást ne mondjunk, itt lesz a nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, a szlovén Hiša Franko étterem séfasszonya. Az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 18-21. között a megszokott helyre, a Millenáris Parkba csalogatja a kulináris kalandorokat, ahol a rendkívül sokszínű étel- és italkínálat mellett, ezúttal a mangalica és az eper kerül majd a figyelem középpontjába. Továbbra is ez az egyetlen rendezvény, ahol lehetőség nyílik néhány nap alatt végig kóstolni Magyarország legjobbjainak kínálatát, sőt most már annál is többet!
1.
Újdonság: exkluzív menük a legjobbaktól
A Gourmet-n sétálva továbbra is végigkóstolhatjuk a hazai gasztronómia legjavát, vagy sztárok előadásait és bemutatóit nézhetjük meg a színpadon. Azonban, aki ennél is különlegesebb és egyedibb élményre vágyik, az idén már - előzetes regisztráció mellett - a fellépő sztárok exkluzív ebédjeire és vacsoráira is befizethet.
Ott van elsőként a világ legjobb női séfje, Ana Roš, aki Szlovéniából érkezik, hogy egy hatfogásos menüvel kápráztasson el minket. Étterme a Hiša Franko, ugyan csak az év néhány hónapjában fogad vendégeket, ám olyankor valódi zarándokhelynek számít a gasztronómiáért rajongók körében, így nem csoda, hogy pár hónappal ezelőtt Ana Roš-t választották a világ legjobb női séfjének a World's 50 Best Restaurants Awardson.
2.
Hagyományteremtő szándékkal indítjuk útjára a legjobb vidéki séfek által közösen prezentált vidéki ebédjeinket, amelyeken évről évre bemutatjuk majd a hazai gasztronómia legizgalmasabb vidéki műhelyeit. Erős a kezdés, hiszen már az első alkalommal olyan éttermek főznek együtt, mint a közönségkedvenc Anyukám mondta, a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau, a töretlenül a legjobb balatoni étteremnek számító Kistücsök, valamint a mindenki által nagyra tartott, Pesti István vezette tatai Platán Étterem. Az i-re a pont a legjobb vidéki csokoládéműhely, a soproni Harrer Chocolat tányérdesszertjével kerül fel. Az ételeket természetesen kiváló hazai borok kísérik majd.
3.
Az idei Gourmet egyik külföldi sztárja, Wojciech Modest Amaro, a Michelin-csillagos Atelier Amaro séfje egy különleges vacsorára invitálja a fesztivál közönségét, amelyen ugyanazt a nyolcfogásos menüt szolgálják majd fel, mint amit aznap a varsói éttermében is kínálnak a vendégeknek.
Amaro hazájában igazi sztár, aki a legendás El Bulliban kezdte és a Noma-ban fejezte be európai tanulóéveit, majd hazatérve megnyitotta saját éttermét, amellyel hamarosan megszerezte Lengyelország első Michelin csillagát is. Az Atelier Amaro-t jelenleg a World's 50 Best Restaurants Awards az észak-európai régió egyik felfedezettjeként tartja számon.
4.
Az exkluzív programokból nem maradhat ki Széll Tamás és csapatának ötfogásos ebédmenüje sem. Széllt ma már senkinek sem kell bemutatni Magyarországon, a gasztrotörténelmet író séf a Bocuse d’Or sikereket követően sem pihent túl sokáig, nemrégiben Szulló Szabinával és csapatával megnyitotta a Stand25 bisztrót. A Gourmet exkluzív ebédjére egy, a Bocuse d’Or-t is megidéző, különleges menüvel készülnek, amely ebben a formában máshol nem kóstolható.
5.
Izgalmas programnak ígérkezik a "Hungarian Michelin all-star" vacsora is. Az egyedülálló és megismételhetetlen élmény főszereplői hazánk Michelin-csillagos éttermeinek séfjei. Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), valamint az ország egyik legjobbjának számító cukrászműhelyét vezető Mihályi László (Mihályi Patisserie, Váci Desszertszalon) közös menüjét nagyszerű borok kísérik majd.