Négy sikeres ember, akiknek ugyanúgy voltak egészségügyi és hangulatingadozási problémáik, mint másoknak, csak ők tudatosan le is győzték.

Nézem a reptéren az Amerikába tartó járat utasait. A komor arcú és kellemetlen szagú repülő közönség soraiból élesen kiviláglik két mosolygós, napbarnított, motorosszerkóba öltözött úr és láthatóan tizenöt évvel fiatalabb szőke párjaik. Alapból nem kedvelem a fényes latexnadrágos cicababákkal flexelő bőrszerkós macsókat, de ennek a négy embernek a pozitív kisugárzása kíváncsivá tesz. És mivel velük egy sorba ültetnek, beszédbe is elegyedünk.

Minek örülnek ennyire reggel 5:30-kor? Annak, hogy időben indul a gép, vagy az előreláthatólag négyórás amszterdami átszállásnak?

– nyitom meg nem túl barátságos hangon a beszélgetést. Azért vagyok ennyire bátor, mert az Indian riders motorosok nem a Pokol angyalai, nem fogok óriási sallert kapni. Nyugodt hangú, dermesztően kék szemű útitársamtól hamar érkezik a válasz: „A 66-os úton fogunk motorozni egészen Kaliforniáig, ott pedig a tengerparton suhanunk tovább a boldogságba.

És ezt a fene nagy boldogságot mégis hogyan éritek el? – reccsenek rájuk, mire a csapat Barbijától jön a válasz. „Tudod, mi egy családi nagyker céget építettünk fel négyen, testvérek és sógornők. Jól megy nekünk, de a stressz miatt állandó egészségügyi, alkohol- és hangulatingadozási problémákkal küzdöttünk. Negyvenévesen aztán tudatosabban kezdtünk élni…” és innentől kezdve a kétórás utat tátott szájjal hallgattam végig. Íme a beszélgetés esszenciája:

Hat tipp egy boldogabb és egészségesebb élethez

Vigyázat, nem lehet elég korán kezdeni, és sosem késő!

Mi is az az Indian Motors-életérzés?

A Harley Davidsont mindenki ismeri itthon, pedig az amerikai Indian Motorcycles még patinásabb történelmet tudhat magáénak. Az 1897-ben alapított cég motorjai több korszakban is listavezetők voltak az USA-ban, miközben fő ismérvük a magas műszaki tartalom és stílusos darabok. Voltak fő beszállítói a hadseregnek, vette át és tette tönkre a céget a híres DuPont család, számtalan csúcsmodell és üzleti mélypont kíséri a márka történelmét. Legújabb kori felívelése 2011-től, a Polaris cég általi felvásárlásával íródik, a termékpaletta a tradicionális sikermodellek (Scout, Cruiser) mellett kibővült a sport- és túramotor iránnyal. Magyarországon is van bemutatótermük, Budafokon, az Indian Ivanics.

1. Ne csak munkád, hobbid is legyen

Nagyon kevesen engedhetjük meg magunknak, hogy pénzkereseti tevékenységünk egyben önmegvalósítás legyen, vagy hogy a hobbinkért kapjuk a fizetésünket. Épp ezért hasznos, ha elmélyedünk, kikapcsolódunk valami teljesen más tevékenységben, megtaláljuk az érdeklődésünknek megfelelő passziót.

Róbert, az útitársam szerint csak az a hobbi, amire megfelelő időt és pénzt szánunk – és bármennyire is fellengzősen hangzik, nagyon is igaz. Az idő és a pénz adja meg a hobbi rangját. Inkább erre, mint új ruhára, kütyüre költsünk, bármennyit is tudunk összeszedni, ne sajnáljuk, mert örömet okoz!

2. Mindegy milyen étrend, csak kíméljük a beleinket

Júlia, az idősebb motoros fickó kedvese fiatalkorában (ez nem lehetett túl régen) húst hússal és krumplival evett. Később vegetáriánus lett, majd ketózott, pár éve a gluténérzékenység miatt újra váltott. A Covid alatt elvégezte valamelyik jobb nevű angol  egyetem modern táplálkozástudományi mesterkurzusát. Ma már egyik irányzat mellett sem kötelezi el magát, viszont nagyon magabiztosan érti és követi a gyulladáscsökkentő étrendet. A sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, magas rosttartalmú diéta nemcsak csökkenti a belek terhelését, gyulladását, püffedését, de jótékony hatással van a depresszióra is azáltal, hogy segíti a szerotonin termelődését az agyban.

3. Gondolj máshogy a piára!

Ezt már Zoli mondja, akinek kisimult vonásain nem látom, hogy pár éve még alkoholproblémái voltak. A folyamatos stresszcsökkentésre használt sörök és borok állandó bevitele nemcsak csökkentette a szintén antidepresszáns dopamin agyi termelését, hanem ideggyengeséget és alvási nehézségeket is okozott nála. Miután közlöm vele, hogy nem látom reálisnak a teljes alkoholmegvonást és nem hiszek az antialkoholistáknak, megvilágítja az ő hozzáállását.

Úgy gondol az alkoholra, mint bármilyen üdítőre: van, amelyik ízlik neki, és heti tíz-tizenkét pohárral iszik is belőle. De az íze, állaga kedvéért, és mindig csak kis mennyiségben. Mert egyébként szerinte tévhit, hogy több üveggel, pohárral, a vedeléssel még jobb íze lesz. Kólából sem kíván az ember többet, akkor miért kívánna sörből vagy pálinkából? Egyből el is szégyellem magam, ahogy a Heinekent szorongatom a repülőgépen.

4. A mozgás a legjobb endorfin

Régóta köztudott, hogy a mozgás endorfint szabadít fel az agyban. Ráadásul pozitív hatása van az emésztésre, alvásra, kitartásra, teljesítményre, csökkenti a telefonfüggést és még társas kapcsolatokat is eredményez. Róbert közepes depressziója tíz hét alatt múlt el, miután elkezdett szisztematikusan kondizni és futni. De lehet ez intenzív séta, golfozás, úszás, aerobik, pilates vagy jóga: a depresszió leküzdéséhez és az egészséges életmódhoz vezető legrövidebb út ez.

5. Csipkerózsika álma

No meg a hosszú és jó alvás. Szervezetünk regenerálódása, az agy kikapcsolása, a fiatalodás legjobban az alvás során valósul meg. Barbi elmondása szerint hiába próbálkozott mindenféle nyugtatóval, altatóval, mivel a fenti öt pontból szinte semmit nem tartott be, amihez jött még a koffein és a nikotin is, esélye sem volt a jó pihenésre. Egy darabig még azt hitte, hogy milyen menő, ő is olyan keveset alszik, és hajnalban kel, mint Steve Jobs, de aztán fejbe vágta az inszomnia valósága. Száműzte hát a mobilt is a hálóból, végül is az ágy alvásra, vagy szexre való.

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy napi hét-nyolc óra nyugodt, folyamatos alvás csodákra képes a hangulatunk és az egészségünk javítása érdekében.

Mi több, immár nemcsak a napsütéses, mediterrán éghajlatú országban élők szerepelnek jól a nemzetközi boldogság kutatásokban, hanem azok a nemzetek is, ahol az emberek az átlagnál többet tudnak szundítani. Ilyenek például az izlandiak és finnek, akik nem is olyan rég még a magyarokkal versenyeztek a depressziós, alkoholista, öngyilkos népség címéért.

6. Social network – És most ne a Facebookra / Instára / Tinderre gondolj!

Az ember társas lényként a magányt éli meg a legnehezebben. A boldog és egészséges életet nagyban segíti, ha jól tudunk integrálódni a társadalomba, a kollégák közé, ha van szerető társunk, családunk. Kimutatták, hogy a jó és valódi emberi kapcsolatok, kontaktusok száma egyenesen arányos a jókedvünkkel és életigenlésünkkel. A technológia generálta modern magányosság ko(ó)rtünet.

Valaha több ezer kontaktom volt a Face-en, nemcsak állandóan néztem, de posztoltam is az Instán, pörgettem a csajokat a Tinderen, mégis magányos és boldogtalan voltam – osztja meg gondolatait Zoli. – Ehhez még hozzájött a válás, meg hogy a gyerekek is elköltöztek otthonról. Körbenéztem, és csak munkatársakat, saleselő érdekembereket, felszínes cimborákat láttam magam körül. Pedig a szüleimnek szűk, de évtizedes, valódi, összetartó baráti társasága, igazi emberi kapcsolatai voltak, személyes találkozókkal, eseményekkel. Én pedig gyerekkoromban egész nap a játszótéren bandáztam. Hiába vagyok virtuális kapcsolatban naponta több száz emberrel, ha egyik sem jön el velem sörözni, vagy segít elvontatni a lerobbant kocsimat.

Úgyhogy leváltam a virtuális térről, és lassan, de biztosan visszaépítettem a valós emberi kapcsolatokat. És ami közben átsegített a dolgon, hogy örökbe fogadtam egy mentett kutyát. Közhely, de igaz, hogy a kutya az ember legjobb barátja, hát még egy mentett állat milyen hálás tud lenni. Mindig örül, ha megjössz, nem követelőzik, hűséges, csak téged istenít…

– és miközben sorolja ezeket, látom ahogy ez a nagy macsó mackó szeme bepárásodik.

Magyarország középmezőnyben szerepel a nemzetközi boldogság- és várhatóélettartam-kutatásokban.

Ez nem is lenne olyan rossz eredmény, de hány és hány pokla van a földnek Afganisztántól Libanonon át Csádig, amelyek szintén a listán vannak. Közép-európai szomszédaink általában tíz-húsz hellyel előrébb tanyáznak – talán ez a mérvadó. Viszont dobogós helyen állunk a depresszió, alkoholizmus, egészségtelen táplálkozás típusú felmérésekben. Ezekkel most mit sem tudunk kezdeni, de bőven ad reményt, hogy nem kellenek feltétlenül orvosok, pszichiáterek, táplálkozástudósok, sarlatán coachok: az életigenlést gyakorló Barbik, Julik, Zolik és Robik itt élnek velünk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A jövő tükrét mutatja Párizsnak a La Grande Arche

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés