A vodka egy igencsak kedvelt hangulatfokozó és nemcsak az anonim alkoholisták körében, bár az ezredforduló után kissé mintha megfakult volna a népszerűsége. Hogy valójában a lengyelek vagy az oroszok voltak-e az elsők, akik először főzték le eme színtelen szeszt, azon vitatkozzanak ők, mi pedig fogyasszuk egészséggel. A következőkben nézzétek meg a Player tíz legjobb vodka ajánlatát, amit a minőség és nem mellesleg az ár-érték arányt figyelembe véve állítottunk össze. Ezek valamelyikét vagy feles pohárból húzd le egy mozdulattal, vagy alacsony talpas pohárból sok jéggel iszogasd, esetleg különleges vodka koktélok alapjaként kérd az igényesebb szórakozóhelyeken.

 1. 10 / 10

  42 Below

  Ez az igencsak finom vodka Új-Zélandról származik, és kissé töményebb, mint a legtöbb vodkafajta, ennek ellenére a gyártási folyamata eléggé hasonlít a skandináv búza-vodka készítéséhez. Inkább az erősebb és markánsabb vodkák kedvelői körében népszerű, akik nem vetnek meg egy csöppnyi citrusos utóízt sem. A neve akár utalhatna is a 42. déli szélességi fokra, amely mentén a cég palackozóüzeme található, illetve a 42 százalékos alkoholtartalmára. Vezető reklámszlogenjük viszont a következő: „Everyone loves 42 Below. Except for the ones that don’t.” – „Mindenki szereti 42 alatt. Kivéve, aki nem!”

 2. 9 / 10

  Keglevich

  Sajnos kevesen tudják, hogy eme világhírű vodka egy magyar nemes, gróf Keglevich István nevéhez fűződik, aki nem mellesleg a Nemzeti Színház és az Operaház intendánsa volt, előzőleg pedig a Vígszínház egyik megalapítója és igazgatója, később pedig országgyűlési képviselő. A magyar nemes, Keglevich gróf által 1882-ben kikísérletezett vodka receptje, a mai napig a kiváló olasz vodka alapja, mely kiegyensúlyozott és telt íze, nemcsak natúr, hanem tíz különböző ízesített formában is élvezhető.

 3. 8 / 10

  Skyy

  Eme vodkamárka nem túl régi hagyományokkal bír, hiszen 1992-ben kezdték el gyártani San Fransiscóban. A Skyy vodka üvege igencsak ultramodern dizájnnal van felvértezve, mégis nem emiatt került a kedvelt prémium italok körébe. A készítőknek csakis egyetlen cél lebegett a szeme előtt, megalkotni az egyik legtisztább vodkát. Ennek érdekében az alapító Maurice Kanbar egy csúcstechnológiás, négyszeres lepárlást és háromszoros szűrést alkalmazó eljárás alapján készítette el a Skyy Vodkát. Emellett a gyártási technológia érdekessége, hogy a szokásostól eltérően, fordított szűrési eljárást alkalmaztak, mellyel úttörő újítást vezetett be az iparágban. A páratlanul tiszta vodka a Campari cég partnereként vált világhírűvé, melyhez valószínűleg az eleganciát és tisztaságot sugárzó, gyönyörű kobaltkék palackja is hozzájárult.

 4. 7 / 10

  Wyborowa

  Egy igazi lengyel vodka, mely 1823-ban mutatkozott be a lengyelek legnagyobb örömére. Sajnos a 19. század utolsó negyedében már a nemzetközi piacon egyre több vodka jelent meg, így sikere hanyatlásnak indult, viszont a Wyborowa vodka volt az első, mely nemzetközi védjegyet kapott, még 1927-ben. Az ezt követő évtizedekben újra magasan ragyogott a csillaga, mivel egész Európát meghódította, főleg az Egyesült Királyságot, ahol az export 60%-át értékesítették. Sajnos, mint sok neves termék ez is a csőd szélére került az 1990-es évekre, ezért a lengyelek kénytelenek voltak eladni a francia Pernod Ricard monopóliumnak. Azóta újra bekövetkezett a fellendülés, és 2009-ig bezárólag 29 nemzetközi versenyen vett részt, ahol a Szuper Prémium kategóriában 22-szer aranyérmet nyert. A Wyborowa 100%-ban rozsból készül, két lépcsős lepárlási módszert alkalmazva, így lesz ennek a vodkának szinte bársonyos édes íze, mely kivételes karaktere teljesen megkülönböztethető a többi vodka közül.

 5. 6 / 10

  Stolichnaya

  Akik az eddigi felsorolásban számukra csupa ismeretlen márkáról olvashattak, most végre egy klasszikusnak mondható vodkával találkozhatnak. A Stolichnaya, egy igazi orosz vodka. Ezt az italt nem szürcsölgetjük, nem ízlelgetjük, nem széles pohárban sok jéggel és egy darab citromkarikával iszogatjuk. Nem, ezt a vodkát egy mozdulattal lecsapjuk, így végig hasítva száguld lefelé bennünk, minek következtében berobbantja a tűzet a mellkasunkban. Hiszen ez az a történelmi vodka, amit az orosz katonáknak adtak, hogy fokozzák elszántságukat és visszatartsák a német előrenyomulást Sztálingrádnál. Érdekesség, hogy nem mellesleg ez az a vodka, amit a Pepsi a pénz híján fizetés gyanánt elfogadott az oroszoktól az üdítőitalaiért, mivel az első külföldi üdítőként a pártvezetéstől engedélyt kapott a Szovjetunióban való forgalmazásra.

 6. 5 / 10

  Absolut

  A svéd őszi búzából készített világhírű vodka, melyet 126 országban értékesítenek és jelenleg a világ harmadik legnagyobb alkoholos ital márkája a Bacardi és a Smirnoff után. Az Absolut vodkát Lars Olsson Smith üzletember hozta létre 1879-ben, egy négy évszázados vodkakészítési tradícióra alapozva. Sikere számokban is kifejezhető, hiszen 2003-ban 73 millió üveget adtak el belőle, és az sem elhanyagolható tény, hogy az USA vodkaimportjának 40%-át az Absolut teszi ki. Ennek ellenére 2008 márciusában a svéd kormány eladta eme világhírű vodka tulajdonjogát a francia Pernod Ricard társaságnak. Az ő tulajdonukban van többek között a Chivas Regal skót whisky, a Jameson ír whiskey, a már említett Wyborowa lengyel vodka, a cseh Becherovka, és a közkedvelt Havana Club rum is.

 7. 4 / 10

  Finlandia

  Az egyik legismertebb prémium vodka, mely igencsak nagy népszerűségnek övend hazánkban is. Különleges tiszta minőségét a gleccserolvadásból származó forrásvíznek köszönheti, ami még a 10,000 évvel ezelőtti jégkorszaki enyhülésből maradt vissza. Kiváló árpából készítik, mely eredményeként olyan egyedien éles és tiszta vodka születik, melynek még az enyhe kesernyés utóíze is tökéletesen illik a karakteréhez. A finnek büszkék lehetnek vodkájukra, melyek között a natúrtól az ízesítettig, mindenki megtalálhatja a kedvencét.

 8. 3 / 10

  Smirnoff

  A Smirnoff vodka világszerte az egyik legkedveltebb ital, ám kalandos története évszázadokra nyúlik vissza. Pyotr Arsenyevich Smirnov1864-ben megalakította a hatalmas vodka lepárló üzemét, melynek köszönhetően a 19. század végére a Smirnov család lett a cári udvar kizárólagos vodka beszállítója. Pyotr Smirnov halálakor az ország leggazdagabb embere volt, és két fiára hagyta a titkos receptet és a vodkagyárát. Ám ahogy annyiszor a történelem során, itt is közbeszólt a rendszer, és a Sztálini Oroszországban nem tűrték meg őket. Egyiküket kivégezték, a másik fiú pedig Franciaországba szökött teljesen elszegényedve, csak a családi vodka receptje volt a birtokában.

  A francia konyak és borok kedvelői viszont egyáltalán nem érdekelték az ízetlen alkoholt. Ezért kénytelen volt eladni a receptet Rudolf Kunettnek, aki Amerikában akart vele szerencsét próbálni, de ő sem járt sikerrel. Ekkor vette meg 14,000 dollárért a Smirnov vodka készítésének leírását John Gilbert Martin, aki egy élelmiszer és likőrbeszállító cégnek volt az elnöke. Először csak mindössze 10 üveget vittek az ismeretlen italból, majd egy véletlen folyamán hirtelen 500-ra nőtt a megrendelés. Ugyanis a gyártó üzemben összekeverték a whiskeys üvegek dugóit és azt tették a vodkáéba. Így kénytelenek voltak „fehér whiskey” néven eladni őket, ami beindította az amerikai térhódítást. A szlogen egyszerűen az volt: Smirnoff, a fehér whiskey – se íze, se illata!

  Ez a vodka szerepelt a legtöbb James Bond filmben is a 007-es ügynök kedvenc vodka martinija alapjaként. Jelenleg a Smirnoff vodka a világ legnépszerűbb vodkája, ami a Diageo prémiumital gyártó konszern tulajdonában áll, többek között övék a Johnnie Walker, a Baileys, és a Guinness is.

 9. 2 / 10

  Belvedere

  A kiváló minőségű lengyel aranyrozsból előállított vodka, melynek jellegzetes ízét a négyszeres desztillálással érik el. Sokak kedvence ez a krémesnek is mondható, kenyértésztával, virágokkal, és vaníliával kevert illatú vodka. A vodka névadója a lengyel elnöki palota, melyet az üvegen található grafikán is felfedezhetünk. Már szinte nem meglepő, hogy ennek a lengyel prémium vodkának is francia tulajdonosa van, mégpedig nem más, mint a világ legnagyobb luxusipari társasága, a Louis Vuitton táskákról is ismert francia LVMH csoport. A Belvedere vodka mellett luxusmárkák tucatjai tartoznak hozzájuk, olyanok, mint a Hennessy konyak, a TAG Heuer, a Hublot, a Zenith karóra, na és a Dom Pérignon pezsgő.

 10. 1 / 10

  Grey Goose

  Meglepő, de mégis a díjai és az elismerése alapján egy francia vodka került az első helyre, ám hogy itt is legyen egy csavar, ez a vodkamárka sincs már az eredeti személy, cég, vagy nemzet tulajdonában, ugyanis ezt a neves márkát 2 milliárd dollárért vette meg a Bacardi, mely a világ legnagyobb, teljes egészében családi tulajdonban lévő szeszesital-előállító vállalata. A Grey Goose gyártása 1998-ban indult meg, és már abban az évben San Fransiscóban megnyerte a Szeszesitalok Világbajnokságának platina díját, emellett a világ legfinomabb vodkájaként aposztrofálta a Chicago Beverage Testing Institute, mely italok tesztelésével és bevizsgálásával foglalkozik. Ezután 2004-ben megnyeri a Márkák Bajnokságát is. A Marketwatch magazin által létrehozott Piacvezető Díjat 2006-ban nyerte el, amelyet az USA italiparágának vezető véleményformálói szavaztak meg. A Luxury Brand Status Index felmérése szerint a prémium vodkák fogyasztói között is a legjobbnak értékelt, a Grey Goose.

És ezt olvastad már?
Több mint négyezer raklapból épített Colosseumot a Hello Wood