Ha már Badacsonyban sem lehet normálisan szőlőt termeszteni, akkor mégis hol? - merülhet fel jogosan egy tisztességes borfogyasztóban, aki ragaszkodik ahhoz, hogy nyáron az igazi fröccs badacsonyi olaszrizlingből készül.

Talán a 444.hu hozta le elsőként a rémhírt, hogy az aranyló sárgaság miatt a NÉBIH a minták vizsgálata után a teljes szőlőhegyet fertőzöttnek minősítette és zárlat alá helyezte.

Tény, hogy amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyló sárgaság (fitoplazma, vagy phytoplasma) nagyon súlyos probléma.

A fitoplazma baktériumok egy nemzetsége, és bár vírusfertőzéshez hasonló tüneteket produkálnak a növényeken, mégis a Gram-pozitív baktériumok közé tartoznak. Rendkívül makacs baktériumokról van szó, ellenszerük egyelőre nincs!

Viszont nem csak Magyarországon okoz problémát és okozhat később óriási károkat, hanem szerte a világon.

A szőlőtőkéket támadó fitoplazmát 2013-ban regisztrálták először Magyarországon, Lentiben, ahová Szlovéniából érkezett.
És anélkül, hogy összeesküvés-elméleteket gyártanánk egy héttel az elnökválasztás után: az egészről egyetlen rovar, az amerikai kabóca tehet!

Ő!!!

A badacsonyi kutató a többi borvidéknél intenzívebben vizsgálja a borvidéket, hogy időben meg tudják fékezni a betegség terjedését - erre most a nagy felhajtás.
Tény, hogy Badacsonyban indult egy növényegészségügyi zárlat, amelyben a kabócát próbálják visszaszorítani tartan hatású növényvédő szerekkel és a fertőzött tőkék kivágásával, de ez nem ma kezdődött.

Szóval minden borvidék küzd a kabócák és a fitoplazma ellen, és kell is, mert akár a filoxéravészhez hasonló katasztrófa is lehet a vége.
De nem Badacsony a fekete bárány, a fertőzött vidék, amit karanténba kell zárni most rögtön.
Szóval nyugi, 2016-ból is készültek és készülnek jó badacsonyi borok, úgyhogy lesz fröccs rizlingből, jövő nyáron is.

És ezt olvastad már?
Hundertwasser-stílusú óriás vízforraló Bécs új hőerőműve