A fa dominanciája érthető okok miatt nagyon régre nyúlik vissza, és még ma, az információs forradalom és az elgépiesedés korában is előkelő helyen szerepel a fő kerítéstípusok között.

Az egyik fő ok az, hogy a fakerítések klasszikus szépséget és eleganciát kölcsönöznek otthonunknak. A fa mint anyag pedig kiállta az idők próbáját: még az ipari forradalmak előtt is igen praktikus és könnyű volt vele dolgozni, ma pedig, a digitalizáció világában, amikor kicsit minden virtuális és megfoghatatlan, újra vágyunk arra, hogy legalább elemeiben felfedezzünk némi természetességet az otthonunkban.

 

A fakerítés egy klasszikus, de igen sérülékeny szépség, amellyel új szintre emelhetjük otthonunk esztétikai megítélését.

Emellett a fa könnyen megmunkálható, a belőle készült kerítés könnyen személyre szabható: csiszolhatjuk, lakkozhatjuk, festhetjük ízlés szerint. Ezekre ugyanakkor nemcsak lehetőségként, hanem egyfajta kötelességként is kell gondolnunk, a fát ugyanis – mint egy kapcsolatot – ápolni és gondozni kell, nem lehet csak úgy magára hagyni.

A BAUHAUS kínálatában különböző színű és anyagú kerítéslécek között válogathatunk – barokk, román vagy erdei stílus, esetleg ollós mintázat; akác, esetleg fenyő. De gondolkodhatunk akár kerítéselemekben is, a felhozatal itt is igen színes.

A fa kerítéselemek ugyanis ideális megoldást jelentenek térelválasztáshoz és belátás elleni védelemhez egyaránt.

A kerítéselemekről és lécekről általánosságban elmondhatók, hogy natúr kivitelűek. Ha ezt az utat választjuk, akkor egyszerűen és gyorsan építhetünk magunknak esztétikailag és funkcionálisan is kifogásolhatatlan kerítést – csupán annyi a dolgunk, hogy a méretre szabott oszloptartót rögzítjük a földben, ezután pedig jöhetnek a kerítéselemek.

Ökonómiailag vállalható erdőgazdálkodás

Érdemes még kitérnünk az FSC-re (Forest Stewardship Council), amely egy szervezet fatermékek certifikálására. Az FSC az erdők fenntartható felhasználásának a biztosítására alapították, és

az FSC által definiált normák hivatottak egy szociális, környezetbarát, ugyanakkor ökonómiailag vállalható erdőgazdálkodás létrehozására.

Különleges támogatást élveznek az esőerdők vagy az északi erdők, amelyek különös mértékben veszélyeztetettek. A BAUHAUS fa kerítéselemei szerencsére megfelelnek az FSC szabványainak, így aki környezettudatos életmódra, építkezésre törekszik, méghozzá a fenntartható fejlődés jegyében, annak extrán jó választást jelentenek ezek a termékek.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BAUHAUS.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről