Természetesen az is kiderült, miért.

A túlzottan feldolgozott ételek hatással vannak az éhségérzettel kapcsolatos hormonokra, még pedig úgy, hogy még több evésre késztetnek, ami értelemszerűen nagyobb kalóriabevitelt jelent, ami pedig nemcsak súlygyarapodáshoz, de elhízáshoz is vezethetnek – derült egy úttörő amerikai tanulmányból.

Számszerűsítve: egy hónapig figyelték a kutatás 20 résztvevőjének étkezését, majd kiderült, hogy amikor (az egy hónapból két héten át) erősen feldolgozott ételeket fogyasztottak, napi 500 kalóriával többet vettek magukhoz ahhoz képest, mint amikor nem feldolgozott ételek kaptak.

Amikor az ember nem feldolgozott ételt eszik, az éhséget elfojtó hormonok egyike, a PYY szintje megnövekedik annak ellenére, hogy kevesebb kalóriát fogyaszt. A kutatás azt is kimutatta, hogy a nem feldolgozott étel fogyasztásakor az éhségérzetet kiváltó hormon szintje csökken.

Nehéz pontosan határozni a feldolgozott ételek definicióját*, a tanulmány vezetője, Kevin Hall szerint „ez olyan, mint a pornográfia, nehéz leírni, de az ember rögtön felismeri, ha meglátja”.

*Ide sorolják azokat az ételeket, amelyek csomagolásán több mint ötféle összetevő szerepel, édes vagy ízesített sós snackek, chipsek, csokoládé és más édesség, édesített üdítőitalok, instant levesek, fagyasztott vagy konzerv készételek, valamint a főként vagy teljesen cukorból, olajokból és zsírokból készült élelmiszerek.

A Readingi Egyetem kutatója, Gunter Kuhnle szerint a tanulmány nem hozott meglepő eredményt, ugyanakkor a kalóriánkénti költség megviszgálása során rámutatott egy fontos dologra: a feldolgozott ételek jelentősen olcsóbbak, mint a nem feldolgozott ételekből álló koszt – ennek pedig a közegészségügyi vonzatai szintén jelentősek.

(Forrás: Szuperfarm, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről