Míg sokan luxusnak tartják, amikor valaki elmegy a haverjaival legurítani pár sört, most végre kiderült, hogy valójában egy fontos szükségletről van szó. Ráadásul ezt nem mi állítjuk, hanem a University of Oxford kutatói.

A mi drága tudósaink úgy vélik, hogy a férfiak számára elengedhetetlen, hogy időről időre összeüljenek a haverokkal, szocializálódjanak, dumálgassanak és lazuljanak egy kicsit, erre pedig nyilván a helyi pub lehet a legalkalmasabb hely. Ha pedig magasan kvalifikált kutatók ezt állapították meg, mégis kik vagyunk mi, hogy szembeszálljunk az állításukkal?

Valójában a beszámolójuk szerint a férfiaknak hetente kétszer kellene ilyen kis baráti összeröffenésre sort keríteniük, mégpedig azért, hogy egészségesek maradjanak.

A hangsúly itt nyilván nem az ivászaton van, hanem a szocializálódáson és a szoros baráti kötelékeken, amelyeket közös sportolással is erősíteni lehet, de a kocsmázás sem egy rossz opció.

Robin Dunbar, az egyetem pszichológusa szerint a férfiak közti barátság összes előnyét akkor tudjuk kihasználni, ha legalább a heti két találkozó összejön a cimborák között. És hogy mégis milyen előnyei vannak a szoros barátságoknak a nyilvánvaló dolgokon kívül? Máris soroljuk: erősebb lesz az immunrendszered, a szervezetedben endorfin szabadul fel, az általános szorongás szintje csökken, ráadásul nagylelkűbbé is válsz általa.

A kutatás azt is megállapította, hogy a férfiak túlnyomó többsége nem tudja kiélni ezen szükségleteit, az Egyesült Királyságban a férfiak harmadának például nincs ideje arra sem, hogy legalább hetente egyszer találkozzon a haverjaival, és itthon sem lehet jobb a helyzet.

A pszichológus arra is kitért, hogy a fejlett technológiának hála nyilván rengeteget tudunk kommunikálni a barátainkkal, de a személyes találkozást nem lehet pótolni, márpedig erre szükségünk van. Szóval ha teheted, hétvégére már most kezdd el összetrombitálni a haverokat, elvégre a mentális egészségetek múlhat azon, sikerül-e együtt eljutnotok a helyi bárba vagy sem. Egyet azért igyatok majd az oxfordi tudósokra, és ránk is! Köszi.

(via)

És ezt olvastad már?
Teljesen érthetetlen, miért nem volt még Kristen a nap csaja