Olvadni kezdett, ráadásul a véltnél gyorsabban a jegesmedvék utolsó menedéke.

Egy új vizsgálat alapján a jegesmedvék túléléséhez fontos utolsó jeges térség* néven emlegetett északi-sarki terület a véltnél gyorsabban olvad.

* A Grönlandtól északra fekvő Wandel-tenger egy részét nevezték el az utolsó jeges térségnek. Normális esetben ezen a területen egész évben vastag, többéves jég marad meg.

A szakértők korábban úgy vélték, hogy a terület hosszabb ideig fagyott marad, mint az Északi-sark többi része, de egy új elemzés rámutatott, hogy tavaly nyáron rekord olvadás zajlott le ezen a helyen is. A kutatók szerint a váratlan hanyatlást a változó éghajlattal együtt járó erős szelek okozták.

A jegesmedvék túlélés pedig azért fontos, mert ők a jeget arra használják, hogy fókákra vadásszanak, amelyek a befagyott vízen építenek odúkat, hogy felneveljék utódaikat. Tavaly augusztusban azonban a Wandel-tengeren áthajózó német kutatóhajó, a Polarstern váratlanul nyílt vízen találta magát ott, ahol vastag jégnek kellett volna lennie. A kutatók most műholdas felvételek és modellek segítségével próbálják kitalálni, hogy mi történhetett a térségben.

A rejtélyt fokozza, hogy a műholdas mérések tavaly tavasszal még azt mutatták, hogy a Wandel-tengert borító tengeri jég vastagabb volt, mint a korábbi években. 2020 augusztusára viszont a felvételek alapján rekordalacsony, 50%-os jégkoncentráció maradt.

A kutatók szerint a szokatlanul erős szelek kihajtották a tengeri jég zömét a térségből, de ez csak azért vált lehetségessé, mert az évek óta tartó felmelegedés** miatt a jég elvékonyodott.

** A kutatók úgy vélik, hogy a rekord olvadás 80%-ban az időjárással kapcsolatos tényezőknek, például a szélnek, 20%-ban pedig a klímaváltozással összefüggő elvékonyodásnak tudható be.

Schweiger szerint a térségben 2020 telén és tavaszán voltak régebbi, vastagabb jégfoltok, amelyek besodródtak, de volt elég vékonyabb, újabb jég is, amely elolvadt, és így előbukkant a nyílt víz. Ez beindította a hőenergia elnyelésének körforgását, ami még több jeget olvasztott el, annak ellenére, hogy a térségben volt vastagabb jég.

Eközben...

Zsugorodik a sztratoszféra, ez pedig összezavarhatja a GPS-eket is

A műholdak élettartamára és röppályájára, a rádiósugarak kiterjedésére is hatással lehet.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ideje megnézni, mi újság a kedvenc venezuelai modelleddel