Százéves hagyományt szakítanak meg, de jó okuk van rá.

Az elmúlt egy évszázadban Franciaország világhírű borvidékén, Champagne-ban a szőlősorok között engedélyezett legnagyobb távolság 1,5 méter volt. A szakértők úgy gondolták, ez biztosítja a terméshozam és a minőség ideális egyensúlyát, és ha nagyobb távolság lenne a sorok között, a szőlőtőkék nem lennének rákényszerülve, hogy versengjenek a szomszédos növényekkel a vízért és a tápanyagokért, márpedig épp ez a versengés segít nekik kisebb méretű és éppen megfelelő savasságú, magas minőségű termést hozni.

Szőlőültetvény Champagne-ban

Probléma viszont, hogy a szőlőtőkék és sorok közötti szűk helyeken nehezen férnek el a metszést, trágyázást és szüretelést végző gépek. A champagne-i szőlőtermelők egyesületének (SGV), kutatóknak és pezsgőgyártóknak egy közös, tizenöt évet felölelő tanulmánya szerint

a szőlőtőkék közötti nagyobb távolság húszszázalékos csökkenést eredményezne az üvegházhatású gázok kibocsátásában,

mivel lehetővé tenné az átállást a traktorokról a jobban és hatékonyabban teljesítő gépekre. Az SGV tanácskozó testülete a héten döntött arról, hogy a jövőben 2–2,2 méter is lehet a szőlőtőkék között, és a jelenlegi 1,2–1,3 méter helyett akár 2 méteresre is szabad hagyni megnőni a tőkéket.

A tanulmány szerint a tőkék közötti távolság növelése a talaj megmunkálását és a kártevők elleni védekezést is megkönnyíti. A tanács szerint bár így kevesebb szőlőtőke számára van hely, a kiesést ellensúlyozza, hogy az egyes növények több termést tudnak hozni. „A szőlők ellenállóbbá válnak a szárazsággal szemben, és kevesebb adalékanyagra van szükségük” – mondta Vincent Legras, az egyik helyi termelő, aki 2007 óta kísérletezik a szőlőtőkék közötti nagyobb távolsággal.

A kezdeményezés helyi ellenzői a szőlőtermelők közötti egyenlőtlenségek erősödésétől, a helyi hagyományok sérülésétől, a szőlőminőség romlásától és a munkahelyek elvesztésétől tartanak.

Maxime Toubart, az SGV elnöke szerint azonban a termelők maguk dönthetik el, hogy alkalmazzák-e az újítást vagy sem, a változás így is, úgy is lassú lesz. „Ez egy hosszú átmenet lesz, amely egy, két vagy akár három nemzedéken át tart majd” – jegyezte meg Toubart.

A szőlőtőkék közötti távolság csupán egyike azon szigorú kritériumoknak, amelyeket muszáj betartaniuk a termelőknek ahhoz, hogy a Champagne védjegy használatára jogosultak elitklubjában maradhassanak. Amellett, hogy kizárólag a régióban termett szőlőket használhatnak fel, speciális módszereket kell alkalmazniuk a szőlő feldolgozására is.

Ez is érdekelhet:

Több száz éves szőlőmagból nyertek ki információkat kutatók

Egy francia borvidék történelméről árulkodott az épen megmaradt szőlőmag.

(Forrás: MTI. Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így lehet saját borászatod, ha mindig is érdekelt a borászélet

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés