Amikor a főnökök vérben úszó szemei előtt kizárólag az alkalmazott mielőbbi eltávolítása lebeg, képesek a legfurább indokokat kitalálni, hogy a problémás munkavállalótól megszabaduljanak. Korántsem biztos azonban, hogy az ilyen érv a munkaügyi bíróság előtt is megállja a helyét.

A rendes felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Azonnali hatályú felmondást pedig két esetben alkalmazhat a munkáltató: ha a dolgozó a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, illetve ha egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Mint látható, ezekbe a kategóriákba elég sok minden belezsúfolható, és néha a munkáltatók el is eresztik a fantáziájukat.

Káromkodás és egyéb rendetlenkedések

A köztévé sármőr híradósának a héten azért kellett leköszönnie a képernyőről, mert nem éppen szalonképes szavakkal neheztelte, hogy a Híradó átcsúszott éjfél utánra. A kereskedelmi televíziókban az ilyen jellegű megnyilvánulást vagy hamar elfelejtik, vagy bevágják a szilveszteri bakiparádéba, de a közszolgálati médiánál ezért még úgy is fővesztés járt, hogy nem élőben ment az adás, tehát a szerkesztők simán kivághatták (sőt ki kellett volna vágniuk) a káromkodós részt.

Sokszor viszont nem férhet kétség ahhoz, mennyire fenntarthatatlan a munkaviszony. Rendkívüli felmondással repült az a beosztott, aki felettese utasításának látványosan ellenszegülve, konkrétan leordította a főnöke fejét. Ebben az esetben még a bíróság is elfogadta, hogy a magatartása alkalmas volt arra, hogy a felettes vezetői tekintélyét mások előtt csorbítsa, ezért azonnali eltávolítása halaszthatatlan volt. Hasonló volt az az eset is, amikor egy elszámolási vita súlyos sérülésekkel járó tettlegességig fajult, a kötekedő kolléga hamar az utcán találta magát.

Számos esetben előfordult, hogy a kibírhatatlan, demoralizáló kollégát távolították el rendes felmondással. Ha a dolgozó munkához való hozzáállása rontja a munkahelyi légkört, simán megállja a helyét az eltávolítás. Egy hivatali ügyintéző például, mivel látványosan unatkozott napközben, sorozatokat nézett a munkahelyi gépén, ami még nem lett volna kifejezetten zavaró, ha egyébként munkáját rendesen elvégzi. Osztályvezetőjénél az csapta ki a biztosítékot, hogy tétlenségét a munkatársaira is kiterjesztette azzal, hogy az aktuális epizódokat kényszeresen meg akarta velük beszélni, sőt, egyik délután – mint utóbb kiderült – azért kéredzkedett el munkahelyéről, mert akkor vetítették kedvenc dél-amerikai szappanoperájának utolsó epizódját, amit vétek lett volna kihagyni.

Túl szexi lány

Az ártalmatlan blogolás is veszélyes lehet. Ellen Simonettit, a Delta Airlines szemrevaló légiutas-kísérőjét például azért tették lapátra, mert az Egy légiutas-kísérő naplója nevű blogjában ugyan semmi dehonesztáló megjegyzést nem tett munkáltató cégére, mégis a Delta egyenruhájában pózolt kihívóan. Történt ez mindannak ellenére, hogy egy stewardessnek ugyebár egyik legfőbb kötelezettsége, hogy szexi legyen, és ő ezt nyilvánosan is bizonyította. Nem kell azonban sajnálni, jelenleg nem a munkanélküli segéllyel csengető postásra vár, hanem épp az életéről szóló film előkészületein ügyködik, és viszontagságairól még egy könyvet is kiadott.

Más hölgynek is meggyűlt a baja azzal, hogy bombanőalkattal áldotta meg a sors. Egy fogorvosi asszisztenst azért rúgtak ki több év után, mert túlságosan kívánatos volt ahhoz, hogy a doktor ellenálljon neki. Nos, valóban nehéz lehet úgy felelősségteljesen fogat tömni, hogy közben folyton a szintén a beteg fölé hajoló kollegina dekoltázsára lopakodik a tekintete. Ha ez még nem lenne elég, a bíróság, ahol beperelte volt munkaadóját, elutasította a keresetet, és megerősítette, hogy valóban túl szexi volt a munkájához.

A munka nem vicc

Emlékezetes az az eset is, amikor egy BKV-busz sofőrje szórakoztatta vicces beszólásaival és hangfelvételekkel az utazóközönséget. Ugyan sokaknak tetszett a műsor, a közlekedési vállalat vezetése mégsem élvezte, ezért hamar véget vetettek a jókedvének. Határozott időre szóló munkaszerződését nem hosszabbították meg. A jókedvű munkásokat máshol sem mindig tolerálják, egy ausztrál bányászcsapatot azért tettek munkanélkülivé, mert unalmukban egy rögtönzött Harlem Shake-et nyomtak a Föld mélyén.

Bénázások a neten

A közösségi oldalak újabb veszélyforrást jelentenek, ha óvatlanul használja őket az ember. Hány városi legendát hallottunk már arról, hogy a táppénzen lévő, elvileg gyengélkedő dolgozó tengerparton pózolós képeket töltött fel éppen Facebook-profiljába, ami mondjuk védhető lett volna azzal, hogy az ágyat nyomva szelektálta éppen nyaralós képeit, de az nehezen volt megmagyarázható, hogy rákospalotai lakásából hogyan tudott becsekkolni egy görög sziget tavernájába.

Az ismerőseinket sem árt megválogatni, illetve az adatvédelmi beállításokkal ügyesen bánni: egy próbaidőn lévő hölgy elfeledkezett arról, hogy a főnöke is ismerősei között van, és nyilvánosan szidta a munkáját és felettesét. Az első kommentelő véletlenül éppen a munkaadója volt, másnap már nem kellett befáradnia dolgozni.

És hát hogy is feledhetnénk azt az egyébként roppant vicces esetet, amikor a Vodafone frissen felvett online marketing menedzsere a T-Mobile leállására reagált ironikusan. A Vodafone úgy ítélte meg, hogy nem volt etikus ez a tisztességes verseny szellemével ellentétes megjegyzés, és azt előtte nem is egyeztette a vezetőséggel, ezért hamar megváltak a kollégától, akinek nem ez volt az egyetlen furfangos húzása. A leállás idejére ugyanis Google AdWords-hirdetéseket pakoltak ki, ami a Google oldalsávjában a T-Mobile hálózati problémájára vonatkozó keresésekhez Vodafone-hirdetéseket dobott ki.

Ne csüggedjen azonban az, aki úgy érzi, méltánytalanul bántak el vele a munkaviszony megszüntetésekor, hiszen a jogellenes döntés megtámadható a bíróságon. Ilyenkor a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmondás indokolása a törvényi előírásoknak megfelel, azaz világos, valós és okszerű. Ha pedig a bíróság a munkavállaló javára ítél, vissza is helyezhetik állásába, illetve a munkaviszony a jogellenességet megállapító határozat jogerőre emelkedése napján szűnik meg, tehát addig a napig a fizetése is megilleti.

És ezt olvastad már?
Hány új-zélandi modellt ismersz? Egyet most megismerhetsz!