Bort venni ajándékba komoly kihívás. Megpróbálunk segíteni a döntésben, borokat ajánlunk több árkategóriában.

Külön módszertana van annak, hogyan kell kiválasztani a megfelelő, ajándéknak szánt bort, mivel kell tisztában lenni, és mely bor számít magas ára ellenére olcsó választásnak, miközben egy kevesebbe kerülő palack sokkal jobban felkelti az ajándékozott érdeklődését. A szempontrendszer minden egyes pontján nem mennénk végig, feltételezzük az alábbiakat:

  • A megajándékozandó célszemély ért a borokhoz.
  • Olyan bort szeretnénk venni, ami könnyen beszerezhető bármelyik nagyobb magyarországi borkereskedésben.
  • Vásárlóként érzékenyek vagyunk az árra, és nem ugyanannyiért vásárolnánk közeli vagy távolabbi családtagjainknak.

Ezek alapján három kategóriába osztottam a javaslataimat: a kétezer forint körüli, a kétezer és négyezer forint közötti, és a négyezer forint feletti kategóriába. Ezer forintért bort ne vegyünk ajándékba, akkor már inkább egy kötött kétujjas kesztyűt.

Borok kétezer forint körül

Ebben a kategóriában sokan elmennek a nagy villányi borásznevek kékfrankosainak, portugiesereinek irányába, esetleg egy olcsóbb tokaji furmintot szemelnek ki. Vagy olcsóbb, a címkéje alapján viszont igényes bort vesznek, esetleg igénytelen címkéjű, de ehhez képest drága bort, a belbecs miatt.

Egy ajándéknál az a lényeg, hogy ne vásároljunk tucatterméket. Egy Sauska furmint vagy rozé nyáron kortyolgatva nagyon jó, de egy borértő ajándékba nem ilyet szeretne kapni. Megveszi magának, ha megkívánja, megtette már vagy százszor. Kerüljük tehát el a szupermarketek által unalomig nyomatott palackokat, menjünk a különlegesebbre.

Kétezer forint körül, lehetőleg alatta. Fehérborban ez az árkategória általában a könnyű reduktív jellegű fehérborok képét vetíti elő, pedig akadnak más palackok is. A borsort betartva elsőként Bott Frigyes 2011-es 3 Cuvée-jét ajánljuk (1790 Ft, Bortársaság). Nem az a látszatra építő, behízelgő fajta, lehet kóstolgatni, értelmezni. Sok értelmezési lehetőség nincs, de amit mutat, az nagyon rendben van, és az évjárat miatt sem érhet minket a vád, hogy mellényúltunk. Zöldveltelini, királyleányka és olaszrizling házasítása.

Vörösborban kissé túlárazottnak mondják a magyar piacot, főleg ami a sztárborvidékek sztárborászait illeti, így őket most kerüljük el. Irány Fertőrákos, azon belül is Ráspi 2008-s Kopárja (1940 Ft, Zwack Izabella Borkereskedés). Ennek nincs köze Gere (még inkább Villány) Kopárjához, a jól csengő név a soproni borvidék egyik dűlőjét jelöli. Ettől függetlenül a bor remek, egészen más értelemben, mint a villányi társai. Nem akar letaglózni, de azért helyén van a gerince. Egyértelmű a gyümölcsössége, de mellette a vasárnapi ebéd fűszereinek illata érződik benne, kellemes zellerbeütéssel.

Ha édes bort vásárolnánk, természetesen felejtsük el a tokaji aszút. De mégsem! Találhatunk kétezer forintért háromputtonyos aszút a piacon, mégpedig a Dobogó pincészettől, akiknek egyébként is remek borokat köszönhetünk. A Dobogó Satöbbi, 2007-es aszú (2020 Ft, Zwack Izabella Borkereskedés) tehát nekünk telitalálat. Azokat pedig, akik amiatt fanyalognak, hogy "hat puttony alatt nem aszú az aszú", küldjük ki poharakért a konyhába. Kóstolja meg ezt.

Borok kétezer és négyezer forint között

Ebben az árkategóriában már sokkal bátrabban nyúlhatunk a magyar borokhoz, egy rakás kiemelkedő tétel található itt. A külföldi palackok között már óvatosabbnak kell lennünk, nem árt tisztában lenni az évjáratokkal az adott országra vonatkozóan, mert könnyen beleszaladhatunk egy sztárolt vidék rosszul sikerült, mégis drágább borába.

Idősebb, úgy is mondhatnám, érettebb borfogyasztóknak mindenképpen ajánlanám a legmegbecsültebb somlói borász, Györgykovács Imre Olaszrizlingjét (2950 Ft, Bortársaság). A palackban megtaláljuk Somlót, az ottani kövek ízét, amit a szőlő is magába szívott, megadva ezzel a bor legmeghatározóbb aromáját. Nem lehet megkerülni Bussay 2011-es Traminijét sem (3150 Ft, Bortársaság), ha ebben a kategóriában keresgélünk. De remek választás lehet Légli Gesztenyés 2009-es Rieslingje (2990 Ft, Bortársaság) is Balatonboglárról, ami összetett, felfedezésre váró illatával és határozott jelenlétével érdemli ki a nagy bor kifejezést.

Ha viszont könnyedebbre vennénk, és mondjuk az ajándékkal meg szeretnénk mutatni, mennyi felfedezésre váró bor van még az ország határain kívül, a Callia Torrontés Reservado 2010-es évjáratát (2700 Ft, IFDT) próbáljuk ki. Tipikus újvilági bor, ami megmutatja, hogy Argentínából is érkezhetnek igazán jó borok. És pont emiatt különlegesség is, igazi meglepetés lehet az ellenkező véleményen lévőknek.

Ha vörös és magyar, akkor a 2009-es Áldás Bikavér (2990 Ft, Bortársaság) kitűnő választás. A St. Andrea pincészet megmutatja, milyen tartalékok rejtőznek az egyik leghíresebb magyar brandben, ami mögött olyan kevés kézzel fogható dolog áll – hiszen sem a minőségre, sem a szőlőfajtákra nem ad egyértelmű utalást. És ha már az ellopott renomékról van szó, egy jó Chianti is ritkaságszámba megy idehaza. Toszkánának is általában a sötétebb oldalát látjuk, így sokakban az olasz bor a lőre szinonimája lett – a 2007-es Castello di Verrazzano Chiant Classicóval (3770 Ft, In Vino Veritas) kiköszörülhetjük a csorbát.

Édes bornak továbbra is Tokajt ajánljuk, ha már van nekünk egy ilyenünk. Az Oremus 2008-as édes szamorodnija (2640 Ft, Bortársaság) kevesebb cukrot tartalmaz, mint egy hatputtonyos aszú, mégis élénk savakkal, frissességgel hódít, és egy igazán jó tétel.

Borok négyezer forint felett

Használjuk ki a nagyobb pénzt a nagyobb meglepetésre. Válasszuk mondjuk a somlói syrah-t. Van ilyen is, a Kreinbacher pincészet 2009-es próbálkozása (7490 Ft, Bortársaság) meghozta a gyümölcsét, és egy meglepően jó vörösbort sikerült megalkotniuk a juhfarkföldön. Egy borértő a kicsomagolás után egyből a bornyitót kezdi majd keresgélni.

Vagy itt van a 2008-as Arbodela Syrah Chiléből (5490 Ft, Wineage), ami tutira nem az lesz, amire az ajándékozott számít. Aki már azt gondolta, ismeri az újvilági borokat és Chilét, ezzel a tétellel teljesen össze lehet zavarni. És nagyon hálás lesz ezért az ajándékért.

Ha meg a különleges aromákkal sokkolnánk, a Palacios Petalos, Bierzo 2008-as tételével próbálkozzunk (4590 Ft, Bortársaság). Általában földes-gombás ízekkel hódít, de van benne minden, amit csak szeretnél benne érezni. Komplex bor, egész estén átível, és napokig megmarad az emléke.

Édes, tehát Tokaj: Szepsy árai egyre magasabbak, de mindenképpen a mester pincéjében kell keresgélni, ha a csúcs tokajit adnánk ajándékba. Mondjuk a 25 ezer forintot nyaldosó palackár a hatos aszúnál tényleg nem karácsonykompatibilis, de egy 2008-as Édes Szamorodnival (9550 Ft, Bortársaság) már ki lehet békülni. Bár ebben a kategóriában én inkább venném meg a kedvencemet, a Kikelet 2007-es hatputtonyos aszúját (12 490, Pinceáron) hihetetlen utóízével, vagy a Dobogó 2006-os hatputtonyos aszúját (11 062 Ft, Zwack Izabella Borkereskedés). Ezek a kompromisszum nélküli példányok bármelyik borértőnél elismerést váltanak ki.

Tovább:
A Player férfias karácsonyi rovatához
A világ legjobb karácsonyi városa
A balatoni borozgatás békéje – Csopakon Jásdi Istvánnal

(A szerző fotói.)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában