A Botaniq Turai Kastély minden apró szegletét különleges miliő járja át.

A turai kastélyt báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette felesége, Mayer von Gunthof Teréz számára. A báró 1869-ben az Esterházy-családtól vásárolta meg a Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépíttette az általa megálmodott kastélyt.

Az „Operaház kistestvére”

Zsigmond báró a nemzetközi pénzügyi élet csúcsán álló család, a Rothschildek Halton House kastélyából meríthetett inspirációt, a köznyelvben az épületet mégis sokáig az „Operaház kistestvéreként” emlegették. Ennek oka az lehet, hogy a belső díszítőfestéseket mindkét helyszínen Scholtz Róbert készítette.

Luxus minden mennyiségben

A korszerű központi fűtés mellett volt étellift és villanyáram is. Minden szintre került fürdőszoba, melyekbe artézi kútból érkezett a friss víz. A látványos földszinti előtérben emeleti világítóablakok és mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök segítségével elérték, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség.

(Fotó: Urbán Tamás/Fortepan)

A magára hagyott kastély másodvirágzása

A család több mint fél évszázadon át használta a kastélyt, először nyári lakként, majd állandó otthonukként. Zsigmond fia, idősebb Viktor báró 1938-ban bekövetkezett halála után két gyermeke örökölte az emblematikus épületet. Az örökösök közül Clarisse 1924-ben Angliába költözött férjével, az ifjabb Viktor báró pedig a II. világháború ideje alatt, munkaszolgálat közben elhunyt.

A magára maradt kastélyt sem kímélték: először a német, majd az orosz katonaság költözött ide. Az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került. Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt.

A 2000-es évekre a méltatlanul elfeledett kastély tetőszerkezete teljesen leromlott, a főhomlokzatot omlásveszély miatt elkerítették, a bejárat feletti címert pedig rácshálóval védték a leomlás ellen.

A hányatott sorsú kastély története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljes körű felújítás vette kezdetét, napjainkban pedig régi-új fényében tündököl.

Less be a lélegzetelállító kastélyba, pörgesd végig galériánkat:

(Fotók és forrás)

És ezt olvastad már?
Szexi focistabarátnő a nap csaja
További cikkeink a témában