Vasárnap kezdődik a holdújév, ami Ázsia-szerte a legnagyobb ünnep.

Idén egészen korán, január 22-én van a holdújévnek, kínai újévnek és tavaszünnepnek is nevezett ünnep kezdete, amelynek dátuma évről évre, január 21-e és február 21-e között változik. Nemcsak Kínában, hanem egész Ázsiában nagy esemény ez, hetekkel korábban kezdenek készülni rá – ahogy mi a karácsonyra, takarítással, sütés-főzéssel, ajándékvásárlással, újévkor pedig petárdáznak és tűzijátékoznak, hozzánk hasonlóan –, de más, jellegzetes szokásaik is vannak.

Védőmaszkos és -szemüveges férfi a pekingi nyugati pályaudvaron várja, hogy felszálljon a kínai újévi és tavaszi fesztiválra hazafelé tartó nagysebességű vonatra (Fotó: Kevin Frayer/Getty Images)
A gazdák nyúlkalapokat készítenek Jüncsengben (Fotó: Jiang Hua/VCG/Getty Images)
Sárkánytánc-előadás Saohszingben (Fotó: VCG/Getty Images)
Ünnepi ruhás gyerek sétál egy fahídon Fenghuang óvárosában (Fotó: Yang Huafeng/China News Service/VCG/Getty Images)
Holdújévi dekorációhoz készült nyúlbabák Hongkong egyik utcai piacán (Fotó: Anthony Kwan/Getty Images)

A hiedelem szerint az újév napja az egész következő évre meghatározó jelentőségű, ezért ilyenkor a betegek is kikelnek az ágyból, nehogy egész évben betegek maradjanak, új ruhákba bújnak, éjfélkor kinyitják az ajtókat-ablakokat, hogy távozhasson az óév, kerülik a negatív szavak kiejtését – és a négyes számét is, mert kínaiul hasonló hangzású, mint a halál –, tilos sírni, mert akkor az egész év a sírásról szól majd.

Vang Csao-csün, Kína négy ősi szépségének egyikét ábrázoló lámpás Jicsang egyik parkjában (Fotó: VCG/Getty Images)
Nem cica, hanem tigris a Csinan Jinan Olimpiai Központ felett rendezett drónbemutatón (Fotó: Yan Haining/VCG/Getty Images)
Gigantikus és kicsit ijesztő nyúllámpás Nankingban (Fotó: Yang Bo/China News Service/VCG/Getty Images)
Díszes gőzzsemlék egy huajpeji boltban (Fotó: Wan Shanchao/VCG/Getty Images)
A hsziani Great Tang All Day Mall bevásárlóközpont felülnézetből (Fotó: VCG/VCG/Getty Images)
Jüncsengi világító lámpások alatt sétáló emberek (Fotó: VCG/Getty Images)

A dekorációk alapszíne a piros, mert az a gazdagság, bőség, szerencse színe, a gyerekek és az egyedülálló fiatalemberek pedig piros tasakot kapnak ajándékba páros számú papírpénzzel, amit viszont nem illik az ajándékozó előtt felbontani.

Kislány készül a kínai újévre Fucsouban (Fotó: VCG/Getty Images)
A Jüe Opera társulatának hagyományos jelmezeket viselő gyermekei Nankingban (Fotó: Yang Bo/China News Service/VCG/Getty Images)
Egy gyerek nyúlképet néz a Sanghaji Természettudományi Múzeum nyúl témájú kiállításán (Fotó: Tang Yanjun/China News Service/VCG/Getty Images)
Lámpásbemutató az alig egymilliós Jüncsengben (Fotó: Xue Jun/VCG/Getty Images)

A Nyúl éve – ami 2024. február 9-ig tart majd – a kínai asztrológia szerint elsősorban a korábbi Nyúl éveiben születetteknek lesz igazán szerencsés, de alapvetően békésebb és reménytelibb év lesz, mint az előző, a Tigris éve. Bízzunk benne, hogy így lesz.

És ezt olvastad már?
Modellként és dj-ként is dolgozik ez a lány
További cikkeink a témában