Ár-érték arányban per pillanat lefőzhetetlen sört dob piacra a Soproni. Megkóstoltuk a magyar nagy sörgyártók között elsőként lefőzött IPA-t és elégedetten cuppantottunk.

Óvatos Duhaj

A névadás nem tűnik véletlennek: mi kedves fricskát vélünk felfedezni a nagyon hasonlóan hangzó, milyen-mi képlettel elnevezett magyar kézműves sörökkel. Sötét Bunkó? Keserű Méz? Távoli Galaxis? Angry Beast? Az Óvatos Duhaj szép óvatosan beduhajkodik a sorba – a gyanúsan hasonló elnevezésben (és dizájnban) akarva-akaratlanul is aranyos iróniát fedezünk fel.

Íz és erősség: Abszolút korrekt!

Az Óvatos Duhaj, ahogy nagyon kézművesre vett neve is utal rá, nem akar az erős IPA-k sorába állni. Ez azért van, mert a Soproni lagerhez szokott közönsége azt szereti a sörivásban, ha nem túl erős piákat zúdíthat jelentős mennyiségben magába: ezért a piaci igényeket nem kifejezetten elégítené ki, ha egy metasűrű és 7% körüli porterrel vagy stouttal rukkoltak volna elő. De ugyanígy egy 5% fölötti IPA-t is már erősnek találtak a Soproninál, így született meg a 4.8%-as erősségű, könnyen iható és nagyobb mennyiségben is fogyasztható, felsőerjesztésű, szűretlen sörük. A klasszikus Soproni sörhöz annyiban hasonlít, hogy 100 százalékban magyar árpából készül – de egyébként valóban hozza azt a citrusos, karcos-kesernyés IPA-ízt, amit annyira megszerettünk hazai és nemzetközi főzdék söreiben. Vékonyabb íz, igen, de 4.8-hoz abszolút jó – ivás közben pedig nem azt érezzük, hogy valami komlóaromás lagert innánk: az Óvatos Duhaj egy teljesen komolyan vehető, könnyű és finom IPA.

Fel van adva a lecke!

Na és miért szól hatalmasat egy, az átlagos IPA-knál valamivel gyengébbre főzött sör, mikor a lageren túli világot is ismerő sörfogyasztóknak már évek óta nem újdonság, hogy létezik Indian Pale Ale? Ott, hogy tudod mennyibe kerül ez a sör?

0,5l palack: 199 forint, 0,5l doboz: 209-239 forint.

Igen, ez teljesen komoly: egy totálisan vállalható, kellemes, jól elkészített IPA kevesebb, mint 250 forintért. A nagyobb üzletláncokban már kapható, a kisebbekbe is le fog csorogni és kocsmák csapjaira is fel fogják verni, teljesen Soproni árban – a terv szerint április végére az egész országban elérhető lesz. Szóval nagyon magasra dobták a labdát ezzel az IPA-val, mert a magyarországi piacon az eddigi legolcsóbb IPA érkezik meg. Magasan, nagyon magasan a legolcsóbb. Hol kezdődik a legolcsóbb magyar (vagy egyáltalán nemzetközi, itthon kapható) IPA üvegben? 650-700 forint? Minimum – a többség inkább 850-től tart felfelé, az átlag IPA-ár pedig ezer forint körül van (és gyakran 0,33-asokról beszélünk).

Ezért, (habár a magyar sörforradalomba enyhe fáziskéséssel is érkezik), a Soproni új IPA-ja abszolút win-win. Egyrészt feladja a matekot a kézműveseknek, miszerint lehet nagyon is elérhető áron baromi jó IPA-t főzni (oké, hozzátennénk, hogy ilyen nagyüzemi mennyiségben olcsóbban ki lehet hozni tömegtermeléssel a sörök darabárát, mint kisüzemi főzdék esetében – de azért a harmad-negyedannyi ár nagyon feltűnő). Másrészt azoknak, akik a lagert nem is lagernek, hanem sörnek hívják, és a búzasör vagy a radler már valami különlegesnek számít, azoknak teljesen elérhető áron adja a kezébe egy országszerte népszerű hazai főzde egy IPA-t.

Tehát totál győztes döntés volt lefőzni az első, magyar nagyüzemi IPA-t. Ha bizonyíték kell, hogy jó, akkor csak mondjuk, hogy egy hete két rekesszel hoztak be hozzánk a szerkibe – és már egy csepp sincs belőle. Ha ennél több bizonyíték kell, akkor irány egy bolt és invesztálj 200 forintot az Óvatos Duhajba – szerintünk nem fogsz csalódni.

És ezt olvastad már?
Modellként és dj-ként is dolgozik ez a lány
További cikkeink a témában