Rossz ránézni, de mindannyiunknak látnunk kell, mert mi tesszük ezt vele.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint 2020 a három legmelegebb év egyike volt a rendszeres mérések kezdete, a 19. század közepe óta, ráadásul a tavalyi év majdnem az összes korábbi rekordot megdöntötte.

A globális átlaghőmérséklet 14,9 Celsius-fok volt, amely 1,2 Celsius-fokkal van az iparosodás előtti kor (1850-1900) szintje felett. A három legmelegebb év ezzel 2016, 2019 és 2020 lett.

Bár – csak a számokat figyelembe véve – 2016 volt a legmelegebb, a WMO szerint szinte lehetetlen különbséget tenni a három év között.

A szervezet kiemelte, hogy a 2016-os évet erőteljes El Nino-jelenség jellemezte, amelynek a La Ninával ellentétben erőteljes melegítő hatása van – egyébkén mindkét jelenségnek világszerte megmutatkozik a hatása, régiótól függően szárazság vagy heves esőzések formájában.

Így nézve pedig kifejezetten sokkoló, de mindenképp szomorú az a tendencia, ami a Földön zajlik, a Földdel történik – és mi tesszük ezt vele:

„Egy katasztrofális, még ebben az évszázadban akár 5 Celsius-fokot jelentő felmelegedés útján haladunk. A 21. század fő feladata, hogy békét kössünk a természettel”

– mondta Antonio Gutierres ENSZ-főtitkár

Eközben...

(Forrás: WMO, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hány új-zélandi modellt ismersz? Egyet most megismerhetsz!