Forróság vár ránk.

Még idén vagy a következő négy év egyikében megdőlhet a globális átlaghőmérséklet rekordja a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint. Ennek valószínűsége 90% – figyelmeztet az ENSZ-szervezet a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) elemzésére hivatkozva.

Az eddigi rekordot 2016-ban mérték, akkoriban a felszíni globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt az 1850-1900 közötti időszak átlaga felett. A 2019-es és 2020-as évek közel azonos értéket mutattak, a 2011 és 2020 között eltelt 10 év a legmelegebb valaha mért évtized volt.

A szakértők szerint lehetséges, hogy a 2021 és 2025 közötti évek egyikében a hőmérsékleti értékek 1,5 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé emelkednek. Ennek valószínűsége jelenleg 40%, de folyamatosan emelkedik.

A WMO főtitkára, Petteri Taalas szerint

„ez nem pusztán statisztika. A magasabb hőmérsékletek a jég nagyobb mértékű olvadását, magasabb tengerszintet, több hőhullámot és egyéb szélsőséges időjárási eseményt jelentenek, aminek súlyos következményei lehetnek az élelmiszerbiztonságra, az egészségre, a környezetre és a fenntartható fejlődésre”. 

Taalas felszólított minden országot a klímakárosító üvegházhatású gázoknak a tervezettnél gyorsabb csökkentésére.

A WMO új előrejelzése szerint

  • 2021 Észak-Amerika délnyugati részén szárazabb lesz, mint az 1981 és 2010 közötti átlag, ezzel szemben Ausztrália és a Szaharától délre lévő afrikai Száhel-régió nedvesebb lesz.
  • A 2021 és 2025 közötti periódus – Óceánia és az Atlanti-óceán északi részének egyes területei kivételével – minden régióban melegebb lesz, mint az 1981-2010 közötti átlag.
  • Az Atlanti-óceánban pedig nagy valószínűséggel gyakoribbak lesznek a trópusi viharok.

Eddig is tudtuk, hogy vannak bajok:

{{https://player.hu/eletmod/hiaba-a-klimavedelmi-intezkedesek-egyre-nagyobb-szoget-verunk-a-fold-koporsojaba/}}

Klímakutatók szerint különösen aggodalomra ad okot Grönland jegének olvadása

Hamarosan elkerülhetetlenné válik a jégtakaró elolvadása, ami több mint hét méterrel emelheti meg a globális tengerszintet. Már nem elég „szimplán” a felmelegedés megakadályozása.

(Forrás: WMO, MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Egy egész adag kajára is meghívnánk ezt a lányt a büfében

Profi kosárlabdázó a nap csaja

Ez a világ legnagyobb virága – de miért van hullaszaga?

További cikkeink a témában
Hirdetés