Ami azt illeti, korábban egyszer már kitárgyaltuk, hogy miért (nem) érdemes barátságban maradni az exeddel, most pedig egy új tanulmány látott napvilágot, ami egy felettébb érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet.

Persze a randizást illetően nincsenek kőbevésett szabályok, mint ahogyan a szakításra sincs jó recept, elvégre nem létezhet két egyforma kapcsolat. Ettől függetlenül azt sokan elfogadják általános igazságként, hogy az expartnerrel nem érdemes szoros barátságban maradni. Aki ezt mégis megteszi, az a jelek szerint nagyobb eséllyel lehet pszichopata.

A pszichopaták gyakran megnyerő modorú – de mindig életveszélyes – egyének, racionálisak és tudatában vannak, mit miért tesznek, magatartásuk szabadon gyakorolt választás eredménye. A pszichopata olyan, mint egy csecsemő, aki a saját szükségleteibe mélyedve hevesen követeli az azonnali kielégülést. A vágyain nem változtat, mások szükségleteit pedig semmibe veszi. (via)

Tehát a pszichopaták egyik legjellemzőbb ismertetőjegye az empátia teljes hiánya, az ilyen emberek mindig csak a saját szükségleteikkel törődnek, míg mások jólétére nagy ívből tesznek. És hogy mégis hogyan állapították meg, hogy mindez összefüggésben lehet a barátságban maradó exekkel? Nos, az Oakland University kutatói 861 ember szerelmi életét és személyiségjegyeit vizsgálták meg, az eredmények pedig egyértelműen azt mutatták, hogy

a legsötétebb tulajdonságokkal bíró egyének voltak leginkább hajlamosak arra, hogy szakítás után is szoros kapcsolatot tartsanak a korábbi partnerükkel.

Most valószínűleg azon gondolkodsz, hogy ezt a baromságot taglaló cikket át kéne küldeni az excsajodnak, mondván ti is jóban maradtatok, pedig egyikőtök sem pszichopata, ám mielőtt ezt megtennéd, álljon itt az indoklás, amit néhány résztvevő adott arra, hogy mégis miért tart fent továbbra is kapcsolatot az egykori párjával, ez ugyanis a legaggasztóbb az egészben:

Az exekkel való kapcsolattartás biztosítja a hozzájutást bizonyos erőforrásokhoz, mint például az információ, a pénz vagy éppen a szex.

A szakértők szerint tehát sokan azért maradnak barátok az exükkel, hogy kíméletlenül kihasználják a másikat. Ha pedig mindezt lelkiismeretfurdalás nélkül képesek megtenni, akkor nagy eséllyel lehetnek valódi pszichopaták, akikre az empátia hiánya mellett ugyebár az is jellemző, hogy simulékonyak, felszínes vonzerővel és bájjal rendelkeznek (emiatt nehéz tőlük megszabadulni), amit a saját céljaik elérése érdekében használnak fel.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki feltétlenül pszichopata lenne, ha jó viszonyt ápol az egyik exével, de ha valaki sportot űz ebből, és szinte minden volt partnerét maga köré gyűjti "barátként", azt már bizony lehet egy intő jelként értelmezni.

Ha pedig komolyabban is érdekel a téma, ezt is olvasd el:

Most akkor szociopata vagy pszichopata? Merüljünk kicsit bele, és ismerjük meg jobban a sorozatgyilkosokat

Ami biztos: mindkettőt jó alaposan elkerülni, főként, ha sorozatgyilkossá válnak. De mi különbözteti meg őket pontosan egymástól?

(via)

És ezt olvastad már?
Négy dolog, amitől nem fogyókúrával kell kezdened az új évet