Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon tényleg igaz-e a hipotézis, miszerint aki egyszer megcsalja a párját, abban soha többé nem lehet igazán megbízni. Nyilván akadhatnak kivételek, de az alábbi tudományos magyarázat szerint nagy eséllyel újra és újra megeshet a hűtlenkedés.

Kevés szarabb érzés létezik a világon annál, mint amikor az embert megcsalja a szerelme. Talán csak az lehet rosszabb, ha ezt megteszi kétszer, háromszor, négyszer vagy ki tudja éppen hányszor...

A legjobb megoldás éppen ezért az lehet, ha minél előbb megszabadulsz a hűtlenkedőtől, és nem várod meg a folytatást. Egy új tanulmány szerint ugyanis, aki egyszer félrelépett, az elég nagy eséllyel fog megbotlani újra és újra.

És hogy erre mi lehet a magyarázat? Nagyon egyszerű. Az első eset után talán még bűnösnek érzi magát a vétkes, amiért megcsalta a párját és hazudoznia kell róla, ám a következő alkalommal már kevésbé fogja megérinteni az egész. Minél többször esik meg a dolog, annál inkább adaptálódik hozzá az ember és egyre kevésbé érzi magát szarul miatta, ezért meg fogja tenni másodszor és harmadszor is.

Ezért pedig az amigdala, vagyis az agyunk érzelmi központja tehető felelőssé, amiért egyre gyengébb visszajelzést küld, tehát egyre kevésbé érezzük magunkat bűnösnek. Egy idő után immúnissá válunk a bűntudattal és saját hazugságainkkal szemben.

Magyarra fordítva úgy is fogalmazhatnánk, hogy az állandóan hűtlenek vagy szociopaták, akik soha nem éreznek bűntudatot és megbánást azért, mert mindenkivel ágyba bújnak, vagy egyszerűen annyiszor léptek már félre, hogy szépen fokozatosan adaptálódtak a hazudozáshoz és már nem hatja meg őket a dolog.

Akár így, akár úgy, senkinek sem kívánjuk, hogy megkeserítse az életét egy ilyen folyamatosan hűtlenkedő személy. Jobb már az elején átgondolni a dolgot, hogy megéri-e egyáltalán még egy esélyt adnunk vagy sem.

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.