Ez nem arra utal, hogy minden rendben van.

A Földközi-tenger felmelegedése miatt a tengeri fajok több tíz méterrel mélyebbre, a hidegebb vizekbe vándorolnak, hogy biztosítsák a túlélésüket – idézi az MTI a Tel-Aviv-i Egyetem kutatói 236 fajról készített elemzését. És itt tényleg sok-sok méterről beszélünk:

átlagosan 55 méterrel húzódnak mélyebbre a halak, a rákfélék és a puhatestűek.

Miközben az elmúlt évtizedekben az egész bolygó melegszik, ez a folyamat különösen megfigyelhető a Földközi-tenger térségében. Harminc év alatt a víz átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedett, és ez a növekedés gyorsul. A Földközi-tenger vízének hőmérsékleti skálája szélsőséges, északnyugaton hideg, délkeleten nagyon meleg. Emiatt a térség ideális terep annak tanulmányozására, miként alkalmazkodnak a fajok a globális felmelegedéshez – idézte Jonathan Belmaker professzort az egyetem közleménye.

„Kutatásunk világosan megmutatta, hogy a fajok reagálnak a klímaváltozásra oly módon, hogy változtatják mélységi eloszlásukat”

– mondta Shahar Chaikin, a tanulmány egyik szerzője. Ez elég sok területen változást hoz majd, például a tengeri rezervátumokat is ennek figyelembevételével kell kialakítani, de a halászoktól is nagyobb melót igényel: ugyanazt a halat nagyobb mélységekben lehet kifogni, ami azt jelenti, hogy még távolabbra kell kihajózni a tengerre, ami több üzemanyag elégetésével jár.

„A »vándorlás« ez esetben gyors alkalmazkodást jelent, ám van egy határ, mégpedig a tengerfenék. Már látjuk ezt a mélytengeri halak esetében, mint amilyen a tőkehal, amelynek egyedszáma csökken, valószínűleg azért, mert már nem tud mélyebbre menni”

– tette hozzá Belmaker professzor.

Van, amit már akkor is cseszhetünk, ha megállítjuk valahogy a globális felmelegedést

Az 1,5 Celsius fokos felmelegedés még mindig pusztító, de a melegebb alternatívák sokkal rosszabbak.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés