Többek között.

Beszámoltunk már több bécsi zöldprojektről:

Megint megtesszük, mert új hírek érkeztek – hátha Magyarországon is lesz előbb-utóbb valamilyen hasonló kezdeményezés.

Akár ezerötszáz euró redőnyökre

Bécs 2019 végén hirdette meg a pályázatát, mivel a megfelelő árnyékolás a leginkább környezetbarát módja egy lakás klimatizálásának. A város a költségek felét átvállalja, ha a tulajdonosok utólag árnyékolástechnikai berendezésekkel szerelik fel lakóingatlanukat. Tavaly összesen ötezren pályáztak redőnyök, zsalugáterek és más külső árnyékolók felszerelésére és átlagosan ezer euró támogatást kaptak, a maximum ezerötszáz euró volt.

Mivel a pályázat nagyon népszerűnek bizonyult, a bécsi közgyűlés nemrég hatmillió helyett tízmillió euróra bővíti a támogatási alapot, ráadásul húsz- helyett már akár tízéves lakások tulajdonosai is pályázhatnak. A pénzügyi segítséget utólag is igénybe lehet venni a számla kiállításának dátumát követő hat hónapban. A zöld kezdeményezés 2025-ig tart.

Ingyenes felújítási tanácsadás

Tavaly októberben indította el kísérleti jelleggel ingyenes épületfelújítási tanácsadását, a Hauskunftot Bécs, amelyet most állandósítanak és kibővítenek. A tanácsadást bárki igénybe veheti, aki társas- vagy családi házat, esetleg lakást szeretne felújítani – legyen szó fűtéskorszerűsítésről, nyílászárócseréről vagy homlokzatszigetelésről. Az ingyenes szolgáltatás célja, hogy bárki, aki Bécsben lakást szeretne felújítani, személyre szabott támogatást kapjon, és felkészíthesse ingatlanát a jövőre és a klímaváltozásra.

A hat hónapos próbaidő alatt a szakértők százötven alkalommal adtak tanácsot a jelentkezőknek. Eddig legtöbben kazáncsere, napelem, homlokzatszigetelés és különböző támogatások miatt kértek segítséget. Így lett például újra a Zieglergasse egyik ékköve az az 1902-es lakóépület, amelynek teljes körű felújítása során megújultak a lépcsőházak, a lábazat, és egy belső udvart is kialakítottak. Hernalsban az energetikai felújítás során közösségi teraszt kapott egy korábban jellegtelen, 1964-es lakóépület. Egy 1920-ban épült währingi lakás korszerűsítésekor pedig nemcsak az energiafelhasználás optimalizálására ügyeltek, de ökológiai és építésbiológiai szempontok szerint válogatták össze a felhasznált építőanyagokat is.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: Regina Hügli/Eurocomm-PR, Pixabay)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.