Megérkezett az Axis Café & Lounge étterem őszi menüje, ami előre is ígéretesnek tűnt, és fel is nőtt a várakozásainkhoz.
A nyugatinál lévő Crowne Plaza Budapest Axis Café & Lounge étterme igen lendületes őszi menüvel kecsegtetett: Csuklich Viktor séf a szezonális alapanyagok (friss zöldségek, aromás fűszernövények és helyi alapanyagok) rendkívül sokszínű felhozatalából varázsolt egy sor ételt; divatosak, egészségesek és ráadásképp még harmonikusak is. De nézzük, mit is kóstoltunk meg!
Ha bárki a „friss alapanyag” kifejezés bizonyítékát keresné, elég felmennie a Crown Plaza tetőteraszára, ahol a gondozott kertben a szálloda saját fűszernövényei nőnek. Ezek aztán a menübe is bekerülnek. Bár a tételek közt vannak magyaros fogások is (pl.: borjúpaprikás vajas galuskával), mi inkább a novemberig elérhető őszi menü egzotikusabb ízeire voltunk kíváncsiak.
Az első jó pontot a gluténérzékeny társunknak is tökéletes quinoa saláta kapta: a marinált sárgarépával, avokádóval, sült csicseriborsóval és kesudióval tálalt fogást különböző toppingokkal dobhattuk fel, mi pedig a lazacot választottuk. Így egy nemcsak könnyű és egészséges, de egyben tápláló saláta érkezett.
Bár az ételekhez kérhetünk italpárosítást is (mondjuk Marrenon – Petula rozé; mentás limonádé; Autumn Vodka Smash; Maróti Attila Chardonnay vagy éppen epres limonádé, esetleg hideg citrusos zöld tea sok egyéb mellett), mi roppant puritán módon beértük a sima mentes vízzel.
Megérte: így sokkal jobban előjött a jól megkomponált ételek íze. A quinoa saláta esetében a savanykás pác élénkíti a sárgarépa ízét, az avokádó pedig lágy, krémes kontrasztot ad a fogásnak, míg a sült csicseriborsó és a ropogós kesudió értékes növényi fehérjével és rosttal energizál bennünket.
Előételnek kértük az ígéretes Házi krémek sült sárgarépa humusszal, füstölt padlizsánnal, labneh-vel és za'atarral, pitával címűt. Őt:
A közel-keleti ihletésű étel többféle krémmel csábított; közülük egyedül a sült sárgarépával megspékelt humusz nem kápráztatott el igazán a kicsit csípős textúrájával, de minden más teljesen rendben volt. Gluténrajongóként külön örültem a pitának és a kétféle kenyérnek – ebből maradt a következő fogáshoz is, ami később döntő tapasztalásnak bizonyult. Mert bár a Házi krémek... igen tartalmas volt (béta-karotin, kalcium, vas, magnézium), az igazi sztár az utána következő portobello gomba lett.
Megérdemli, hogy leírjuk a hivatalos nevét: Töltött portobello gomba krémsajttal, buffalo mozzarellával, aszalt paradicsommal és párolt spenóttal.
A mediterrán ízek rajongóinak eleve jól hangzik, de itt egyenesen az ősz egyik fénypontja érkezett el. Együtt alkotott egy harmonikus egészet a portobello gomba húsos textúrája, a buffalo krémessége és a markánsabb aszalt paradicsom. Úgyszólván tökéletes fogás, amihez a Házi krémek...-ből átmentett kenyérfélék idilli kísérőnek bizonyultak.
Mindez nemcsak egészséges volt (gondoljunk a spenót magas klorofil– és K-vitamin–tartalmára, a paradicsomban lévő antioxidánsra, ami a krémsajt és mozzarella zsírosságával még jobban hasznosul, illetve a portobellóra, mint B-vitamin-forrásra), de éppen megfelelően laktató is.
(A zöldborsós spenót krémleves itt csak illusztráció, de egy másik alkalommal megkóstoltuk ezt is.)
Tehát olyannyira volt laktató, hogy az egyébként is ellenállhatatlan, ezúttal kedves mosoly kíséretében felajánlott „Desszert? Kávé?” kérdésre képtelen voltam nemet mondani. És ezt nagyon jól tettem: az eddig is megnyerő menüsor egy, a napi kínálatból kiválasztott mangótortával és a kis tejszínnel kért espressóval hibátlan lett.
A torta éppen csak édes, hagyja érvényesülni a gyümölcs ízét, pontosan akkora adag, amitől boldog lesz a magamfajta édesszájú vendég, de egyértelműen megmarad azon a határon belül, ami már bűntudatot keltene. Erősen ajánlott. Ahogy egy jó kávé is a végére, aminél frappánsabb befejezése sem a menünek, sem a kóstolónak nem lehet.
Outro: az Axis hangulata is megnyerő, amennyiben a zenétől még lehet beszélgetni, a fények nyugtató bézsbe vonják az asztalokat, a szeparált boxokban tökéletes nyugalom honol. Ha ezt is számítjuk, nem kérdés, hogy megér egy őszi próbát.
(Fotók: Fekete Antonio / Axis Café & Lounge – a nyitóképen a Spaghetti puttanesca burrata fogás látható)



