Egy baráti példán és néhány számsoron keresztül szemléltetem, mennyire aktuális 2022-ben (is) az „ötven-az-új-harminc” mondás!

A hétvégén Laci barátom lelkes kör-e-mailt írt ötven közelebbi ismerősének. Ebben nosztalgikusan mindenki figyelmét felhívta, hogy utoljára a harmincadik szülinapját ünnepelte szervezett keretek között, és ez, még grandiózusabb, még szórakoztatóbb formában idén, az ötvenediken újra megtörténik. Save-the-date körbeküldve öt hónappal az esemény előtt. Na, ilyet sem csinált volna soha korábban…

Igazság szerint Laci barátom jó formában van így fél évszázadosan.

Mit jó, kiváló formában: karrierjében kisebb-nagyobb hullámhegyek és -völgyek után kiteljesedett, majd évtizedes nemzetközi tapasztalattal a háta mögött minimum ötször annyit keres, mint harmincévesen, és nem is hal bele a munkába.

Maga mögött hagyta már az elrontott házasságából, és elváltként a gyereknevelésből fakadó aggodalmait, lelkizését. Mára már vicces emlékké halványodott első aranyásó női egyikének megjegyzése is, amiben őt 2p-nek titulálta: Laci titkon úgy értelmezte, hogy két pénisszel rendelkező Duracell-nyuszit lát benne kedvese, de mint utólag kiderült, csak a barátnők körében hivatkozott rá puhapöcsként. Laci konditerembe jár – húsz éve ilyenre nem volt ideje –, kopott Toyota kombiját BMW kabrióra cserélte, és túl van már a kétségbeesett Tinder-ámokfutásokon.

Sokunknak van Laci-féle ismerőse, de ha nincs, Hollywood és a celebvilág gondoskodik, hogy a Gerard Butler, Daniel Craig, Keanu Reeves, Brad Pitt, vagy akár a már hatvan fele közelítő Tom Cruise és George Clooney-féle férfiak sármosságáról ne feledkezzünk el.

Közhely, de a nők olyan társat keresnek, aki a saját és gyerekeik biztonságát, jövőjét szavatolni tudja. Párválasztásukban, vonzódásukban még segít is, hogy modern korunkban növekszik a férfiak várható élettartama, az egészségesebb élet és tabletták nyújtotta szexuális képességek, az egyre több, elvált családban felnőtt, vagy csak a sokat dolgozó és keveset hazajáró apa iránti szimpátia/hiány/komplexus.

Ráadásul az anyagi biztonság-teremtésnek Kelet-Európában – ahol a pénzügyi függetlenség és a mindenki magának fizet elv gyerekcipőben jár – nagyobb jelentősége, a párok közötti korkülönbségnek pedig nagyobb gyakorisága van.

És hát 2008 óta a perenniál generáció munkahelyi és anyagi megbecsültsége is visszaállt: egy ötvenes felsővezető vagy befektető jobb parti, mint a kockás hasú harmincas, de gyorsan elégő bróker, rapper, focista vagy startupper.

De a hölgyeknél sem sokkal rosszabb a helyzet. Igaz, hogy nem feltétlenül a nőiesség és termékenység kiteljesedéseként gondolnak az ötödik X-re, mégis az egészségesebb életmód, a szépészeti beavatkozások, a menopauzát kezelni képes gyógyszerek, vagy a szülés korhatárának kitolódása egész más minőségű életet tesz lehetővé számukra. Ráadásul a nők ebben a korban sokkal fogékonyabbak spirituális irányba, vagy a művészetek felé fordulni, ami jól hat az önbizalmukra és kisugárzásukra.

A fiatal Player-olvasóknak is van mit tanulniuk a 3-as és 5-ös számmisztikából. Három nap munka még mindig kevés a férfi önkiteljesedéshez, de öt nap az irodában vagy a terepen már kissé sok, és nem is hatékony. Mint ahogy rendes Player-lakás sincs már 30 millióból, inkább 50 – vagy annak duplája, ha ketten akarunk benne élni. Hol vannak már azok az idők, amikor hárommillióból csajozós autót, vagy 300 ezerért státuszórát lehetett venni, itt is minden ötössel kezdődik – akárcsak a minimum „bömös” széria. És nem lesz minőségi lap-dance sem harmincból…

Az ötven az új harminc.
A jó hír, hogy van még plusz húsz év.
Életre fel!

 

(Fotó: Unsplash)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában