Pecáztál? Síelni mentél? Átbuliztad a hétvégét? Felejtsd el: elkezdődött a gyereknevelés.

Káosz: bekapcs

Szülés után – normális esetben – egy anyuka körülbelül négy napot tölt a gyerekével a kórházban, ezután hazaengedik őket. Eddig ugye kettesben birtokoltátok a lakásotok minden egyes szegletét, most viszont beköltözik egy szinte mozdulatlan gyermek (maximum rúgkapál, még forogni sem tud), akinek az élete nagyjából az ágya és az anyja melle között telik, mégis olyan szinten borít fel minden egyes napot, mintha legalább egy fejszével hadonászna. Vagy még jobban. Pár hét és megszokod, illetve megszokjátok, ahogy ő is titeket.

Vegyél ki két hét szabit!

Szűz apaként pontosan annyi rutinod van az újszülött körüli teendőkkel, mint minden elsőgyermekes szülőnek (azaz konkrétan semmi), és pont ennyire tapasztalt az anyuka is. Hanyagság lenne otthagyni őt az ismeretlenben, két hét alatt viszont napi rutinná válik a pelenkázás, a szoptatás, az ágyazás, a fürdetés és minden egyéb. Nincs az a munkaadó, aki ilyenkor ne adna ki szabadságot, de ha mégis ilyet fogtál ki, akkor vegyél ki fizetés nélkülit, mert kötelező otthon lenni. Ez jó neked, jó a gyereknek, és nyilván jó az anyjának is. Miért hagyná ki bárki?

Miért nem alszik?

A csecsemők közel sem olyan mélyen alszanak, mint a felnőttek, és nincs az az újszülött, aki az első három hónapban este nyolcas fektetés után tizenkét órával később mosolyogva ébredne, mert a kettő között legalább kétszer felsír. Hogy miért? Mert éhes. A babák eleinte sűrűn és keveset szopnak, hiszen a gyomruk apró, az anyatej pedig gyorsan felszívódik benne. A gyereknek még szinte mindegy (bár tény, hogy az anyjához jobban kötődik), hogy az anyja veszi mellre, vagy az apja biggyeszti a szájába a cumisüveget, a lényeg, hogy innen és onnan is anyatejhez jusson.

Ha már szóba került: az anyatej

Állandó vita az anyák és a szakemberek között is, meddig érdemes szoptatni egy csecsemőt, de az biztos, hogy az anyatej jótékony hatásairól hosszú fejezetekben értekezett már nagyon sok okos ember (erősíti az immunrendszert, megelőz bizonyos rákos betegségeket stb., stb., stb., ráadásul maga a szoptatás az anyáknál csökkentheti a mellrák veszélyét). Az Egészségügyi Világszervezet szerint féléves korig mondhatni kötelező mellre venni a gyermeket, később viszont már érdemes mellétáplálni, az pedig egyéni döntés, hogy meddig kap anyatejet (a másfél éves kor a javasolt).

Fogod a fejét

Egy újszülöttet még nem dobálhatsz, nem emelgethetsz kedvedre, mert gyenge. Ha megemeled, ha magadhoz öleled, ha fürdeted, ha fekteted, akkor tartani kell a hátát és a fejét. Eljön az a pillanat, amikor már érezhető, hogy mindezt tudja magától, de az még odébb van.

De mi van, ha elapadna idő előtt a tej? Nos, ez közel sem akkora tragédia, mint ahányan annak gondolják, hiszen erre találták ki a tápszert, amit féléves korig kizárólag orvosi receptre adnak ki a patikák. A hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején állítólag olyan divatos volt, hogy sok csecsemő már két hónapos korától szinte csak azt kapott.

Kell mérni?

Örök kérdés, hogy szoptatás előtt és után le kell-e mérni a gyermek súlyát, hiszen így megfigyelhető, hogy eleget evett vagy éppen az, hogy nem szívott magába elég táplálékot. A mérésről egyéni a döntés, de: ha egy nő mérni akar, sose próbáld meggyőzni az ellenkezőjéről, mert a számlálón az adat megnyugtatja, ha attól félne, hogy nem szopott eleget a baba.

Ruha

A fél világ azzal riogat minden kezdő szülőt, hogy rémesen drága egy kisbaba, pedig nem az (egy kamaszgyerek például sokkal többe kerül, mert karatéra, balettra, külön angolra vagy éppen a rendőrségre jár, ahonnan ugye az ügyvéd hozza ki vaskos pénzkötegekért).

Tíz alsóneműt elég venni egy csecsemőnek, öt rugdalózóval legalább három hónapot ki lehet húzni, kell még két sapka, egy hálózsák, egy takaró, egy műanyag kád, és nagyjából ennyi (ha télen született, akkor még egy meleg kezeslábas). A kétbetűs ruhaboltok (értsd: C&A, H&M) gyerekosztályain érdemes kutakodni, mert korrekt áron, remek minőséget árulnak, a turkálók polcain pedig még ennek a töredékéért is ki lehet fogni jó holmit.

Babakocsi

A választék széles. Nagyon széles. Borzasztóan széles. Irritálóan hosszasan lehet tökölni, mire a kasszáig jutsz, és levehető a polcról egy olyan kombó, amihez jár mózeskosár, az ülőrész, egy autós hordozó és egy táska. Ez meg pont elég a következő két évre.

Fogd fel...

...hogy a kezdeti időszakban kisegítő személyzetként funkcionálsz. A legfontosabb, hogy a kismamának megkönnyítsd ezt az időszakot, hogy semmi mással ne kelljen törődnie, csak a gyereketekkel. Mosni fogsz, főzni, takarítani, áthúzni az ágyneműt, és a legjobban teszed, ha mindezt még fáradtan is mosolyogva csinálod... Egy anya többször kel fel éjjel, mint te, és amennyire boldog, pont annyira meg is viseli ez az időszak. Segíted és csendben maradsz, mert a nyolcórás állásod vakációnak tűnhet amellett, amit ő csinál végig.

Csecsemőgondozás az első három hónapban

Az első védőoltás a BCG, ami a tuberkolózis ellen nyújt védelmet, ezt szokás a kórházi tartózkodás alatt beadni, de legkésőbb hathetes korig. Az első szakorvosi vizsgálatnál (egy-két hetes kor között) testsúlyt, testhosszt, fej- és mellkörfogatot mérnek, egy hónapos korban mindemellett még neurológiai vizsgálatot is szokás végezni.

A második hónapban ellenőrzik a mozgásszerveket, az érzékszervek működését, illetve megtörténik az ultrahangos csípőficam-szűrés. Ilyenkor adják be az úgynevezett DTPa-IPV-HIB oltást, mely a tetanusz és a szamárköhögés, a gyerekbénulás, a gégefőgyulladás, illetve a gennyes agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet. Az oltást 3, 4 illetve 18 hónapos korban ismétlik, a DPT-t és az IPV-t még 6 és 11 éves korban is.

Az előzményről a Playeren: Semmi pánik, apuka, mindjárt kint a gyerek!

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés