Gyönyörű!
A megváltozott helyzet – értsd: a koronavírus – az IKEA-t is arra kényszerítette, hogy bezárja üzleteit, mondjuk még mindig ott van a netes rendelés lehetősége, hiszen a 21. században vagyunk, ugyanakkor még sincs, mert mint írják: „a megnövekedett érdeklődés miatt az online rendelés átmenetileg nem elérhető”. Mindez azt jelenti, hogy se a KALLAX polcos elemhez, se a(z egyébként nem is svéd) svéd húsgolyóhoz nem jutsz hozzá még ki tudja, meddig.
Na, de az IKEA nem hagy téged cserben, ugyanis elárulta a húsgolyója recepjét, mindezt IKEA-s stílusban:
Vagyis a hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús
- egy kis fej vöröshagyma (apróra vágva)
- egy gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 5 evőkanál tej
- só és bors
Elkészítése:
1. Dolgozd össze a darált marha- és sertéshúst, add hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a tojást, majd jól keverd össze. Ha ez megvan, mehet hozzá a tej, illetve ízlés szerint a só és a bors is.
2. Az így kapott masszából gyúrj kis golyókat, tedd egy tálra vagy tányérra, majd lefedve tedd be két órára a hűtőbe – ez azért kell, vagyis ajánlott, mert így könnyebben megtartják a formájukat sütés közben.
3. Ha letelt az idő, akkor süssd ki a golyókat olajban közepes lángon.
4. Ha barna színük lett, tedd egy tűzálló tálba a golyókat, majd lefedve tedd be 30 percre a 160 vagy 180 fokra előmelegített sütőbe.
És akkor ott van még a szósz is – hozzávalók:
- egy kis olaj
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 1,5 dl marhahúsleves alaplé
- 1,5 dl zöldségleves alaplé
- 1,5 dl tejszín
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál dijoni mustár
Elkészítése:
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, és két percen át kevergesd. Ha ez megvan, add hozzá az alapleveket, és kevergesd kicsit tovább, majd mehet hozzá a tejszín, a szójaszósz és a dijoni mustár is. Mindezt addig főzd, amíg besűrűsödik.
És az megvan, hogy...?
(Forrás: IKEA UK, Index, fotó: IKEA UK, nyitókép: Sweden.se)